Belföld, Hírek

Durván megdrágult a vöröshagyma: szakértők szerint ez még csak a kezdet, hamarosan közel 1000 forint lesz kilója

A tavalyi aszály sokak szerint végképp betett a magyar hagymatermesztésnek.

 

 

 

Ahogyan arról már tavaly ősszel is írtunk, drasztikusan alacsony szintre zsugorodott a magyarországi hagymatermelés. Eddig is nehezen vették fel a harcot a külföldi konkurenciával a hazai hagymatermesztők, ám az tavalyi aszály valószínűleg megadta a kegyelemdöfést. Egyre kevesebb magyar hagymát látni a hazai boltokban és piacokon, a helyüket az import termékek vették át, és ennek hatására a hagymafélék ára jócskán megnőtt.

Ennek fényében nem csoda, ha a szakértők szerint tavaszra akár az 50-60 százalékos áremelkedés sem kizárt, így a hagyma kilónkénti ára megközelítheti az 1000 forintot is.

Papp József kereskedő például úgy fogalmazott az ATV Híradójának, hogy a hiány miatt jelenleg 500 forint kilója, de ez hamarosan akár 700-800 forint is lehet.

Forgács Barna, az Agrárgazdaság Kft. ügyvezetője szerint a tartós vízhiány óriási kieséseket okozott, de ez csak az egyik oka a drágulásnak. A másik az, hogy évről évre folyamatosan csökken a hagyma vetésterületének nagysága.

Magyarországon mindössze 1300 hektáron termelnek vörös és lilahagymát, ami töredéke a néhány évtizeddel ezelőtti mennyiségnek – írja a napi.hu.

Hazánk jelenleg Ausztriából importálja a hagyma nagy részét, ami silányabb minőségű, de drágább, ráadásul a kereskedőknek euróban kell fizetni az áruért, amiben a gyenge forint sem segít – tette hozzá a szakértő.

Egy korábbi interjúban az Országos Hagyma Terméktanács elnöke, Fekete János azt is elárulta, hogy a hazai vöröshagyma-termesztés nem tudja felvenni a harcot a külföldi versenytársakkal szemben, az olasz, a spanyol és a német hagymatermesztés jóval hatékonyabban működik. Az élen az olaszok járnak, akik az elmúlt években professzionális szintre emelték a vízgazdálkodást, a termesztéstechnológiát és a tárolás területeit is.

Ennek következtében, míg a hazai körülmények között a magról vetett hagyma hektáronként 250-300 mázsás termést hoz, addig a fejlett technológiával működő olaszok 700-800 mázsás hozamot képesek biztosítani.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?