Belföld, Hírek

Egy jótevőtől milliók érkeztek magyarországi rászorulók számlájára – Kiderült: Mészáros Lőrinc volt az

Mészáros Lőrincről köztudott, hogy szeret jótékonykodni. És nem aprózza el.

 

 

 

Annak idején ő volt a titokzatos üzletember, aki az SMA-s Zente számára a hiányzó nem kis összeget, százmillió forintot küldött. Azóta is cégcsoportja alapítványán keresztül komoly összegekkel támogat nehéz sorsú embereket. A Mészáros Csoport alapítványának, a Pro Filii Alapítványnak a kuratóriumában a milliárdos gyermekei foglalnak helyet. Az alapítvány tavalyi utolsó negyedéves tevékenységéről most jött ki a jelentés.

Több mint ötmilliárd forint értékben 779 pályázat érkezett a Mészáros Csoport Pro Filii Alapítványához tavaly az utolsó negyedévben, ami újabb rekordot jelent. A kuratórium 52 pályázat 250 millió forintos finanszírozásáról döntött, ezzel egymilliárd forintra emelkedett a 2022-ben odaítélt támogatások összege.

A Mészáros Csoport szerdai közleménye szerint a csoport karitatív tevékenységét koordináló, évi egymilliárd forintot támogatásra fordító Pro Filii Alapítvány mára az ország egyik legjelentősebb civil szervezeteket, magánszemélyeket támogató szervezetévé vált. A tavalyi utolsó negyedévben beérkező 779 pályázatból a cégcsoport vezetőiből álló bírálóbizottság javaslatára a kuratórium a 236 magánszemély pályázatából 20-nak csaknem 60 millió forintos, valamint az 543 civil és nonprofit szervezet kérelme közül 32-nek több mint 190 millió forintos támogatásáról döntött.

A Pro Filii Alapítvány céljával összhangban előnyben részesültek azok a kérelmek, amelyek célcsoportként egészségügyi, szociális vagy más okból hátrányos helyzetű gyermekeket jelöltek meg, a támogatás segítségével pedig szélesebb körű segítségnyújtás valósítható meg.

Az alapítvány a maximális támogatással, tízmillió forinttal segíti többi között a Démétér Alapítványt, amely daganatos gyermekek szállításához szükséges új kisbusz vásárlásához kért segítséget, valamint a Fehér Bot Alapítványt, amely energetikai korszerűsítést hajthat végre az Esélyegyenlőségi Otthon Támogatott Lakhatást Biztosító Intézményben.

A lehető legnagyobb támogatást biztosítja az alapítvány a Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesületnek is, emellett támogatja több, ritka betegséggel élő és mozgássérült gyermek gyógyítását, fejlesztését, valamint életkörülményeik javítását.

A Pro Filii Alapítvány szociális és egészségügyi támogatások mellett tudományos és sporttárgyú pályázatok támogatásáról is döntött, amelynek köszönhetően a Nemzeti Cserkész Alapítvány égisze alatt olyan gyermekek is tagjai lehetnek a dél-koreai cserkész-világtalálkozó magyar küldöttségének, akik családjai nem tudják előteremteni az utazási költségeket. A Ferencvárosi Kosárlabda Egyesület pedig a színtiszta magyarlakta, kárpátaljai Nevetlenfalu gyermekközösségének nyújt segítséget a háború okozta nehézségek leküzdésére az alapítvány támogatásával.

Tóth Krisztina, a Mészáros Csoport kommunikációs igazgatója, a Pro Filii Alapítvány főtitkára a negyedik negyedéves pályázati elbírálásokról szólva azt mondta, minden pályázati ciklusnak megvannak a sajátosságai: míg nyáron a rászoruló gyermekeknek szóló rekreációs programokon volt a hangsúly, a téli hónapokban az energiaválság és a magas infláció miatt az energiakorszerűsítési és a megélhetési körülmények javítását célzó pályázatok voltak többségben. Az elmúlt évben beérkező több mint 2200 pályázati kérelem – amelyek értéke meghaladta a 14,5 milliárd forintot – azt jelzi, hogy „alapítványunk az ország egyik legjelentősebb karitatív szervezetévé lépett elő” – tette hozzá. Egyetlen év alatt csak pályázati úton 2021 magánszemélyt és civil szervezetet támogattak egymilliárd forinttal. Ezt egészítette ki a rászoruló családok üdültetése és az év végi nagy élelmiszeradomány összesen több mint háromszázmillió forint értékben – ismertette a kommunikációs igazgató.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?