Belföld, Hírek

Koronavírus hírek: Újabb 64 áldozatot követelt itthon a covid, a fertőzöttek száma viszont csökken

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 714 992, közülük 2 749 235-en már a második oltást is megkapták. Tegnap 382 az új fertőzöttet találtak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 798 955-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 64, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 277-re emelkedett.

 

 

 
 

A gyógyultak száma folyamatosan nő, ez jelenleg 640 964 fő, míg az aktív fertőzötteké 128 714-re csökkent. 2197 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 251-en vannak lélegeztetőgépen. Már több mint 5 millió 76 ezren regisztráltak oltásra, 84%-uk meg is kapta azt. Ma is folytatódik a regisztráló és időpontot foglaló 16-18 évesek oltása a kórházi oltópontokon. Őket kérik, hogy ne felejtsék otthon a szülői hozzájáruló nyilatkozatot! – írják.

Korlátozott mennyiségben lehet még foglalni Szputnyik és AstraZeneca-oltásokat az időpontfoglalóban, illetve még kevés Pfizert is annak, akik sms-t kapott. A Sinopharm-oltásokat továbbra is folyamatosan hirdetik a kórházak. A háziorvosok Sinopharm-, Janssen- és Moderna-vakcinákkal tudják folytatni az oltást. Már ingyen le lehet tölteni azt a mobilalkalmazást, amely igazolja az oltás tényét, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltásra. Ma újabb Pfizer-szállítmány érkezik.

Kérik, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, mert a járványból egyedül az oltás jelenti a kivezető utat – írják a koronavirus.gov.hu oldalon.

4 millió 715 ezer a beoltott, 382 az új fertőzött, elhunyt 64 beteg

Az EESZT alkalmazás

A Googla www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, mert a járványból egyedül az oltás jelenti a kivezető utat.e Play áruházban „EESZT alkalmazás” nevű, az App Store-ban pedig „EESZT Lakossagi” nevű applikáció nagyban megkönnyíti mind az oltottak, mind a sok embert fogadó szolgáltatók (pl. mozik, színházak, koncertek, fesztiválok, sport és egyéb rendezvények szervezőinek, vagy akár éttermek) dolgát. Azokon a helyeken, ahol a látogatás védettségi igazolványhoz kötött, a szolgáltató mostantól – a védettségi igazolvány felmutatása helyett – akár QR-kód leolvasóval is ellenőrizheti, hogy a látogató oltott-e vagy sem. Az alkalmazás Androidos és iOS-es mobiltelefonokra is letölthető, és az a szolgáltatóknak és az oltottaknak is ingyenes.

Azok a regisztráltak, akik sms-t kapnak, nagyon korlátozott mennyiségben még Pfizer-oltást is tudnak foglalni az online időpontfoglalóban. A következő interneten foglalható Pfizer-oltásokat a következő Pfizer-szállítmány beérkezése után tudják majd meghirdetni a kórházak. Emellett minden 18 év feletti regisztrált számára továbbra is nyitva van az időpontfoglaló Sinopharm-, AstraZeneca- és Szputnyik oltásra. Időpontfoglaló: www.eeszt.gov.hu

Ma folytatódik a regisztrált 16 és 18 év közötti fiatalok oltása Pfizer-vakcinával. A szülői hozzájáruló nyilatkozat letölthető ITT.

Az oltási program

Az oltási program előrehaladásával és a járvány megfékezése érdekében már a Magyarországon élő külföldiek és a taj-számmal nem rendelkező külföldön élő és külhoni magyar állampolgárok is tudnak regisztrálni az oltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Az újraindítás következő fokozata 5 millió beoltottnál várható – ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be péntek reggeli nyilatkozatában.

védettségi igazolványok postázása folyamatos, és azt már az első oltás után kiállítják. Ha bármilyen probléma merülne fel a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban, azt a magyarorszag.hu Ügyfélkapun keresztül vagy személyesen a kormányablakban lehet bejelenteni.

Felhívjuk a figyelmet, az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen, írják. A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet! Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be! Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát! Az otthonukban gyógyuló enyhe és középsúlyos tüneteket mutató koronavírusos betegek kezelésére felírható és ingyenesen kiváltható a Favipiravir gyógyszer, amely megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását.

Itt ellenőrizheti, sikeres volt-e az Ön vakcinaregisztrációja.

A vakcinák hatásossága

Minden Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen. Az uniós beszerzésből 5 gyártótól várunk 24 millió adag vakcinát: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac, ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra. Mivel a brüsszeli beszerzésből kevés vakcina érkezik és lassan, Magyarország 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is vásárolt.

 

 

 

 

forrás: blikk.huVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?