Belföld, Hírek

Brutális drágulás jön a magyar menzákon: a szülők szerint lassan megfizethetetlen lesz az iskolai étkezés

Lassan luxus lesz az iskolai menza, de az időseknek is mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk egy finom ebédért. Idén tovább emelkednek az árak a közétkeztetésben, a drágulás pedig várhatóan még durvább lesz, mint az elmúlt években.

 

 

 

Az ATV Híradó riportja szerint a Zalai Surdon fél éven belül már kétszer is árat kellett emelni a közétkeztetésben. A polgármester szerint már követni sem lehet az élelmiszerek drágulását. Előfordul, hogy egy héten többször is nő egy-egy alapvető alapanyag ára.

„Volt 15,5% az emelés, most pedig 13%. Tavaly és idén együtt 28 százalékot kellett emelni, ez nagyon sok. Az a baj hogy az alapvető élelmiszerek ára napról napra megy fel, így muszáj megemelni az árakat” – mondta Kanász János, a település polgármestere.

A helyiek értik, hogy minden drágább, de azt már kevésbé, hogy a nyugdíjak emelése meg sem közelíti az alapvető élelmiszerek inflációs drágulását. A szülők pedig úgy érzik, lassan megfizethetetlen lesz az iskolai étkezés. Ráadásul az ételek minősége nem egyenesen arányos a menzai árakkal.

Balmazújvárosban – koncessziós szerződés alapján – egy külsős cég főz a gyerekekre és az idősekre. A szerződött cég azonban 2022-ben már kért árkorrekciót az önkormányzattól, mert nem tudta kigazdálkodni az élelmiszerek drágulása miatt keletkező veszteséget.

Az ATV Híradó úgy tudja, a megyei jogú nagyvárosok közül Pécs még kitart: itt a városvezetés egyelőre nem tervezi a közétkeztetés árának növelését.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?