Hírek

Külföldi híroldalak az Indexről: „Veszélyben a sajtószabadság Magyarországon”

Nem csak a tömeges felmondásról és annak okairól számoltak be, hanem a pénteki tüntetésről is.

 

 

 




 

Magyarországon 80 újságíró távozott az Indextől, „az utolsó független híroldaltól” – írja a Corriere della Sera.

A cikkben a olasz lap által „a legfontosabb magyar híroldalként” nevezett Indexről azt írják, hogy Dull Szabolcs főszerkesztő elbocsátását követően azért mondtak fel az újságírók, mert úgy vélik, hogy a vezetés úgy döntött, hogy befolyást enged lapnál Orbán Viktor miniszterelnök pártjának.

A Corriere della Sera arról is beszámol, hogy néhány órával a tömeges felmondás után több ezer ember gyűlt össze Budapesten a sajtószabadságért a miniszterelnöki iroda előtt tiltakozva.

„Néhány hónappal ezelőtt változott meg minden, amikor Vaszily Miklós, az Orbán köréből származó vállalkozó megvásárolta az Index hirdetéseit és bevételeit ellenőrző társaság részvényeinek 50% -át” – írja az olasz lap. A BBC-re hivatkozva azt is írják, hogy Vaszily már korábban a „kormányközi televízió, a TV2” kiadója lett, és „döntő szerepet játszhatott az Origo átalakításában”.

A The New York Times szerint „újabb csapás érte a független magyar sajtót”.

A lap a cikkében azt írja, hogy a 10 éve hatalmon lévő Orbán Viktort azzal vádolták, hogy szisztematikusan megfojtja a sajtót, a híroldalakat a hozzá hűek ellenőrzése alá vonja, és olyan törvényeket hoz, amelyek ghátolják a kritikus újságírást.

A BBC azt írja a tömeges felmondás kapcsán, hogy Magyarország már csupán a 89. helyen áll a Riporterek Határok Nélkül értékelésében a sajtószabadság helyzete alapján – erről az elemzésről korábban mi is írtunk. Most pedig elnémul a média legerősebb független hangja – írja a BBC.

A BBC arról a barométerről is beszámol, amelyen az Index júniusban azt jelezte, hogy szerintük veszélyben vannak, és arról is, hogy az Indextől távozó munkatársak hiába kérték a kirúgott főszerkesztő, Dull Szabolcs visszahelyezését.




A The Guardian is az „utolsó nagy, független” híroldalként hivatkozik az Indexre, és idézik Munk Veronikát, aki elmondta, hogy sok újságíró sírva távozott pénteken a laptól.

 

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?