Életmód, Érdekes

A világ legmagasabb nője először ült repülőre: ehhez 6 ülést kellett eltávolítani a gépről!

Bekerülni a Rekordok Könyvébe bárki számára csábító, ám vannak olyan tulajdonságok, melyekkel igazi kihívás az élet. A 25 éves, török származású Rumeysa Gelgi a legmagasabb élő nő a világon. 2021 óta tartja a Guiness-rekordot a 2 méter és 15 centiméter magasságával. Bár gyermekkora óta büszke különleges adottságára, be kell vallani, a mérete sok szempontból megbonyolítja az életét.

 

 

 

A nő jelenleg Kaliforniában él, és hivatásos webfejlesztőként dolgozik. Élete java részét kerekesszékben tölti, rövid távokat csak járókerettel képes megtenni. Rendszeresen jár fizikoterápiára és úszni, hogy erősítse az izmait. És legalább egy tucat sebészeti beavatkozáson van már túl azért, hogy élhessen.

Gelgi a Weaver-szindrómával született: ez egy ritka genetikai mutáció, melynek “nincs köze a családtörténethez… alapvetően egy túlnövekedési szindróma, de komoly fizikai problémákkal is jár” – magyarázza a nő, akinek esete egyedinek számít Törökországban, míg a világon mindössze 27 ilyen ember él.

A világ legmagasabb nője most ült először repülőre: ehhez 6 ülést kellett eltávolítani a gépről!


A mutáció általában felgyorsult növekedést, atipikus arcszerkezetet, magas termetet, nagy kezeket és lábakat jelent. Ebből kifolyólag pedig gerincferdülést, gyenge csontozatot és izomzatot, hipertóniát és köldöksérvet von maga után.

Mivel sosem utazott még repülőgépen, Rumeysa eldöntötte, ideje megszerveznie első repülőútját. “Szeptember végén repültem San Franciscóba Isztambulból. Ez volt életem első repülőútja, és egyben az első külföldi utam is. A magasságom és a gerincem állapota miatt… két óra után le kell feküdnöm és pihennem kell, mert túl nagy nyomás nehezedik a gerincemre” – magyarázta a nő a The Epoch Timesnak. Éppen emiatt, Gelgi repülőútja nem lehetett szokványos.

13 órás utazás elébe nézett, ami kissé megijesztette őt, ezért alaposan végig kellett gondolnia a lehetőségeit. A hordágyon való „repülés” maradt a legkézenfekvőbb megoldás számára.

“Bár a business osztályon a székek ágyakká alakíthatók, nekem túl kicsik” – folytatta a történetet Rumeysa. “A hordágyas lehetőséget általában vészhelyzetben lévő betegek esetében használják. Én voltam az első, aki turisztikai okokból használta ezt a lehetőséget” – tette hozzá.

A világ legmagasabb nője most ült először repülőre: ehhez 6 ülést kellett eltávolítani a gépről!

Gelgi a Turkish Airlines személyzetének segítségével valósíthatta meg álmát, akik hat ülést távolítottak el a repülőgépből, hogy elférjen a nő kétméteres hordágya. Az élmény nagyszerű volt Gelgi számára, és a “hibátlan utazását” fotókon keresztül is megmutatta az Instagramon, külön köszönetet mondva mindenkinek, aki segített neki valóra váltani az álmát.

„Ez volt az első repülésem, de biztosan nem az utolsó” – állította Rumeysa. A Turkish Airlines örömmel válaszolt Gelgi posztjára, és azt ígérte: “Ott leszünk, amikor csak szüksége van ránk”.

A 25 éves ifjú hölgy már jó ideje közismert személy, a különleges testmagassága miatt. Bár sokkal bonyolultabb az élete, mint egy átlagemberé, Gelgi sosem panaszkodik.

“A szüleim megtanítottak arra, hogy folyamatosan nagyon egyedi embernek tekintsem magam, nem pedig betegnek. Minden barátom, férfi és nő, azt mondta nekem: ’Szindrómával születtél, de ez nem egy betegség, amiből ki kell gyógyulnod… ez tesz azzá, aki vagy’. Ennek a szemléletnek köszönhetően soha nem éreztem magam szerencsétlennek, és sosem szégyenkeztem a helyzetem miatt. Ehelyett mindig úgy éreztem, hogy az egész helyzet egy áldás… Úgy érzem, rendkívüli vagyok” – fogalmazott Rumeysa.

A világ legmagasabb nője most ült először repülőre: ehhez 6 ülést kellett eltávolítani a gépről!

Ha figyelembe vesszük, hány orvosi beavatkozáson – egyéves korában nyílt szívműtéten, háromévesen köldöksérv műtéten és több gerincműtéten van túl, Gelginek igaza van: az, hogy itt lehet, hogy ezzel a különleges adottságával is teljes életet élhet, valóban egy áldás.

“Én személy szerint hiszek abban, hogy az ember képes valami negatívumot valami nagyon pozitívvá alakítani magának, ha hisz benne, és elég keményen dolgozik, és én ezt tettem magamért” – vallotta Rumeysa, aki amellett, hogy a Guinness Világrekordok Könyvének legmagasabb élő nője címet viseli, 2014-ben megkapta a világ legmagasabb élő női tinédzsere címet, 2022-ben pedig további három címet zsebelt be: övé a világ Legnagyobb keze (női), a Leghosszabb ujja (női) és a Leghosszabb háta (női) is.

2014 óta szerepel a sajtóban és a televízióban, hogy felhívja a figyelmet a Weaver-szindrómára, és hogy erőt adjon minden látható eltéréssel élő embernek. Nekik azt üzeni: „a másság az, ami különlegessé teszi az embert.”

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?