Életmód, Érdekes

11 ijesztő űrfotó a NASA-tól, amely megmutatja, milyen súlyosak a klímaváltozás hatásai

A változás képei címmel adott ki a NASA az űrből készített fotósorozatot , amely a klímaváltozás, az urbanizáció és a természeti katasztrófák következményeit hivatott illusztrálni. Mi most az elsőből szemezgetünk.

 

 

 
 

Az alábbi két képen a Mueller, Hooker és Tasman gleccserek zsugorodása figyelhető meg 17 év alatt. Az alsó, később készült képen nem szabad becsapnia a kép bal felső sarkában látható felhőknek, melyek nem a hótakaró részét képezik. Látható, ahogy minden hegyvonulaton egyre vékonyabbak a hófödte foltok.
Új-zélandi gleccserek 1990-ben Kép: NASA
Új-zélandi gleccserek 2017-ben Kép: NASA
Az alábbi két képen az északi sarkkör jégtakarójának csökkenését láthatjuk 28 év eltelte alatt. Nem nagyon érdemes bármit hozzáfűzni: a jegesmedvék élővilágát jelentő jégmezők drasztikusan fogynak, ezzel növelve az óceánok vízszintjét.
Az északi sarkkör 1984-ben Kép: NASA
Az északi sarkkör 2012-ben Kép: NASA

 

 

 

 

 

A klímaváltozás nem csak melegedést okoz, hanem a globális időjárás szélsőségessé válását. Ezt tapasztalhatták meg a egy algériai közösségben, ahol 1978 óta először, 2016-ban hó esett a Szahara közepén. Egy héten belül mind elolvadt, a hegycsúcsokat kivéve.
Havazás Algériában Kép: NASA
A kanadai Kaskawulsh gleccser olvadása egy év alatt, 2015-ről 2016-ra teljesen felborította a környezete ökoszisztémáját, miután a kiolvadt víztömeg teljesen más irányba kezdett folyni, így nem a Kluane tóba, majd a Bering-tengerbe, hanem az Alsek folyón keresztül a Csendes-óceánba ömlik.
A Kaskawulsh gleccser 2015-ben Kép: NASA
A Kaskawulsh gleccser 2016-ben Kép: NASA
2016-ban egy tibeti gleccsernyelv egyik napról a másikra “összeomlott” és a hegyoldalon lecsúszva maga alá temetett egy egész falut, 9 halálos áldozatot szedve. A két fotó között három hét telt el.
Tibeti gleccser az összeomlás előtt Kép: NASA
Tibeti gleccser az összeomlás után Kép: NASA

 

 
 

 

 

A XI. Piusz pápáról elnevezett chilei gleccser az 1986 és 2016 között eltelt 30 évben déli és északi irányban összesen majdnem egy kilométert csúszott le az Andokban.
XI. Piusz pápa gleccser 1986-ban Kép: NASA
XI. Piusz pápa gleccser 2016-ban Kép: NASA

További interaktív fotók a a NASA gyűjteményéből itt találhatóak.

 

 

 

 

 

forrás

►► HA TETSZETT A CIKK, KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ❤ KÖSZÖNJÜK!
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?