Életmód

Tíz elfelejtett illemszabály a múltból, amit a mai fiataloknak is meg kellene tanulnia

Szülőként gyakran könnyebb mondani valamit, mint megtenni. Az embernek a nap 24 órájában rendelkezésre kell állnia, sőt a szülő kezében van a gyermekek jövője. Az utóbbi időben azonban sok idős ember úgy érzi, hogy a mai fiatalok körében problémák vannak a jó modorral.

 

 

 

“Hogy lettek nevelve?” Talán ezt a kérdést tették fel – de nem igazán kaptak rá választ.

A jólneveltség nagyon fontos a gyerekek jövőjére nézve, nemcsak az egyén, hanem a környezete számára is. Azonban nagyon nehéz meghatározni, hogy mi a jó vagy rossz nevelés.

 

 

 

 

 

Az alábbiakban tíz olyan klasszikus és fontos viselkedési formát állítottunk össze, ami manapság már nem annyira elterjedt.

 

1. Kérdezzük meg hogy érzi magát a másik.

Egy egyszerű kérdés “Hogy vagy?” nagyon sokat jelenthet, annak akitől kérdezik. Ugyanakkor sokat számít az is, hogy hogyan teszik fel ezt a kérdést. Csak illemből vagy tényleg komolyan gondoljuk, amit kérdezünk?

2. Hagyjunk rendet magunk után.

Ennek magától értetődőnek kellene lennie, de sajnos sokszor nem ez a helyzet. Napjainkban az emberek látszólag úgy vélik, hogy a tányérok maguktól mennek ki az asztalról. Mindig szedd le magad után az asztalt – akár otthon vagy, akár nem!

3. Kérjünk engedélyt, mielőtt bármit tennénk.

Ez talán túlzásnak tűnik, hiszen ennek is természetesnek kellene lenni. Ez puszta udvariasság.

 

 

 

4. Ne tegyünk megjegyzést egy másik ember megjelenésére.

Semmilyen körülmények között nem szabad megjegyzést tenni egy személy megjelenésére, főleg ha negatívumot szeretnénk mondani. Ha mindenáron mondani akarunk valamit, akkor dicsérjünk, hiszen nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a külső megjelenés sokak számára nagyon érzékeny pont.

5. Szólítsuk az embereket a rendes nevükön.

Ez is olyasvalami, ami idővel egyre ritkábbá vált. Napjainkban az embereket egyre inkább a becenevükönek szólítják, vagy csak azt mondják, hogy “te” vagy “ön”, név szerinti megszólítás helyett. A becenév használata túl közvetlen, amikor először találkozunk udvarias a másikat a teljes nevén szólítani- így mutatjuk ki a tiszteletünket.

6. Tartsuk tiszteletben az időseket.

Ez is mintha feledésbe merült volna. Napjainkban a fiatalok nem különösebben tisztelik az idősebb embereket, pedig fontos, hogy tisztelettel forduljunk a tanárok, a szülők, a nagyszülők és minden idősebb ember felé.

7. Tartsuk az ajtót, még idegenek számára is. 

Ennek is magától értetődőnek kell lennie, de mégis olyan kevesen teszik meg. Ha kimegyünk az ajtón, és van mögöttünk valaki, természetes, hogy tartjuk az ajtót, nem?

 

 

 

 

8. Ne felejtsük el a jó modort az étkezőasztalnál sem.

Ne viseljünk kalapot vagy sapkát étkezés közben. Nem illik a mobiltelefont sem nézegetni – mégis oly sokan megteszik. Ahhoz, hogy jól érezzük magukat az ebédlőasztalnál, fontos, hogy mindenki ismerje és betartsa ezeket a szabályokat.

9. Tartsuk tiszteletben a másik ember magánéletét. 

Ne véleményezzük, hogy mások mit csináljanak vagy épp mit ne. Tiszteljük a másikat, azért amilyen és hagyjuk, hogy önmaguk lehessenek.

10. Mutassuk ki a hálát. 

Szinte az a legfontosabb szabály. Hálásnak lenni nagyon fontos az életben.  Ha valaki jót tett nekünk, mutassuk ki a hálánkat.

Mit gondolsz? Szerinted mi hiányzik a nevelésből? Oszd meg velünk a véleményed a hozzászólások között.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?