Belföld, Hírek

Itt a kormánybejelentés: kiterjesztik az árstopot a tojásra, krumplira is

Ismét Kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Kedden kormányülést tartottak, ahol az infláció, energiaválság és a brüsszeli szankciók voltak terítéken. Gulyásék most beszámolnak a kormánydöntésekről, mindenki az újabb élelmiszerek árstopjára vár, arra, hogy a rezsi, az üzemanyag, a kamatok és az alapvető élelmiszerek árának befagyasztása után a kormány újabb termékeknél vezethet be hatósági árat. 

 

 

 

A kormányinfó előtt kijött az inflációs adat, hajmeresztő szintet ért el októberben az élelmiszerek drágulása. A 40 százalékos átlagon belül 9 termékfajtának 50 százaléknál is jobban emelkedett az ára. Van miből válogatnia a kormánynak az újabb ársapkák bevezetéséhez.

A 10 órára meghirdetett sajtótájékoztató szokás szerint kisebb késéssel kezdődött. Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy a keddi kormányülésen a gazdasági helyzetről, az uniós kérdésekről és az energiaellátásról tárgyaltak. A kormány szerint az unió szankciós politikája tehet az energiaárak és az élelmiszerárak növekedéséről. A kormány célja, hogy a jövő év végére a mostani inflációt felére csökkentse.

Az élelmiszerárstopokat felülvizsgálta és úgy döntött, hogy újabb két termékre kibővíti az árstopok körét. Bejelentette, hogy ez a két termék:

  • a tojás
  • és a burgonya.

A 2022. szeptember 30-i árat rögzítjük, a nagybani piacok kivételek – részletezte Gulyás.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?