Belföld, Hírek

Ez derült ki a Fővárosi Konzultációból: 96 százalék nem akar Budapestre Fudan Egyetemet

Több mint 30 ezren töltötték ki a fővárosi konzultációt, amely a Fudan egyetemről szólt. Csaknem 100 százalékos egyetértés van abban, hogy nem támogatják ezt a beruházást, illetve nem szeretnék, ha a magyar állam hitelt venne fel, hogy költségvetési forrást biztosítson az egyetem budapesti kampuszának megépítésére.

 

 

 




 

Karácsony Gergely főpolgármester ígérete szerint a vészhelyzet után benyújtanak egy országos népszavazási kérelmet. Az ellenzék korábban már szeretett volna tartani egy népszavazást, ám a vészhelyzet miatt erre nem került sor.

A szavazók 44 százaléka online töltötte ki a konzultációt, a helyszínek közül pedig a Széll Kálmán tér volt a legnépszerűbb, de a Móricz Zsigmond körtéren és a Blaha Lujza téren felállított sátor is nagy népszerűségnek örvendett.

A konzultáció eredménye szerint a kitöltők

  • 94,38 százaléka nem ért egyet azzal, hogy a Diákváros ne az eredeti tervek szerint és helyszínen épüljön meg,
  • 96,92 százaléka nem ért egyet a kínai Fudan egyetem budapesti központjának létrehozásával,
  • 99,18 százaléka nem ért egyet azzal, hogy a magyar állam hitelt vegyen fel, vagy költségvetési forrást biztosítson a kínai Fudan egyetem budapesti központjának megépítésére, és
  • 98,74 százaléka nem ért egyet azzal, hogy Magyarországon olyan egyetem működjön közpénzből, amely nem nyújt ingyen képzést a magyar diákoknak.

Karácsony Gergely azt ígérte, hogy mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák a Fudant, és hogy a Diákváros megépülhessen az eredeti tervek alapján, ezért a vészhelyzet után országos népszavazási kérelmet nyújtanak be, melyben nem csak a budapestiek mondhatják el a véleményüket, ugyanis szerinte a beruházás az egész országot érinti.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?