Életmód, Érdekes, Külföld

13 tény az egyik legboldogabb országról, aminek soha sem volt hadserege

Izland egy kis ország, melynek lakossága a félmillió főt sem éri el. Itt az emberek többsége ismeri egymást, így nem szokták például bezárni a ház ajtaját, amikor elmennek otthonról, és a gyerekeket is otthagyják bárhol felügyelet nélkül, nem félnek attól, hogy elrabolják őket vagy ilyesmi. Érthető módon természetesen Izland a világ egyik legboldogabb országa. Már többször is beleszerettünk ebbe a csodálatos kis országba, most pedig néhány olyan tényt szeretnénk megosztani veletek, melyek bizonyítják, hogy Izland egy tökéletes hely a boldog élethez.

 

 

 

1 Izland a világ egyik legfestőibb országa

Ebben az országban található Európa leghatalmasabb vízesése, a Dettifoss: körülbelül 45 méter magas és 100 méter szélességű, átlagos vízhozama 193 m³/s. Az egyik legnagyobb gleccser is itt található, így hát érthető, hogy az izlandiak mindig is harmóniában éltek az országuk csodálatos természetével, mindig tisztelték és védték azt. A szigetországban számos természeti csoda található, így aki egyszer ide látogat, az garantáltan örökre a szívébe zárja ezt az országot.

2Az izlandi nyelv nem sokat változott a 12. század óta

Liked.hu Izlandi dolgok 017

Az izlandiak nagyon büszkék a nyelvükre. Régóta nagyon szoros társadalmi kapcsolatokat ápolnak az aprócska szigetországban, így nyelvük rendkívül stabil tudott maradni. Az ország szinte minden lakója minden nehézség nélkül képes elolvasni az ősi mondákat. Ezenkívül Izland a világ vezető könyvpiaca is egyben, itt minden évben több könyvet adnak ki, mint bármely más országban.

3Az egyik legfejlettebb emberi jogi törvény

Iceland

Az országban vannak a legfejlettebb törvények a nemek közötti egyenlőségről, a szólásszabadságról, a szexuális kisebbségek jogairól és a demokráciáról. Így 1980-ban Izland lett például az első olyan ország Európában, ahol nőt választottak elnöknek, 2010-ben pedig a feminizmus támogatása végett az egész országban betiltották a sztriptízklubokat. A vallásszabadságot garantáló és a bármilyen alapon történő megkülönböztetést szigorúan tiltó törvények az emberi jogok területén Izlandot a világ egyik vezető országává tették.


4Ingyenes oktatás

Liked.hu Izlandi dolgok 018

Az országban az iskolák és főiskolák ingyenesek, míg az egyetemi díjak nagyon alacsonyak, így mindenki számára elérhető a felsőoktatás. Egyébként Izlandon magasabb az írástudók aránya, mint bárhol máshol a világon.

5Nincsenek magán egészségügyi intézmények

Liked.hu Izlandi dolgok 019

Az izlandi kormány nagyon nagy figyelmet fordít az egészségügyi rendszer fejlesztésére. Izlandon a legmagasabb az életszínvonal. Ugyanakkor az állami orvoslás teljes mértékben képes kiszolgálni a lakosságot, ezért egyszerűen nincs szükség magán egészségügyi intézményekre.

6Díjmentes távfűtés

Liked.hu Izlandi dolgok 020

Izlandon a házak 90%-át geotermikus forrásból származó melegvízzel fűtik. Geotermikus állomások biztosítják az ország teljes fűtési lefedettségét, amiért az állampolgároknak semmit sem kell fizetniük.

7 Izland minden polgára hozzáfér a genealógiai adatbázishoz

Iceland-Denmark

Az Íslendingabók weboldal egy olyan adatbázis, amely a 18. század óta az összes izlandi családról tartalmaz információkat. Ez az adatbázis azért jöhetett létre, mivel az ország lakossága kicsi (valamivel több mint 300 ezer fő). Sok izlandi használja ezt az oldalt arra, hogy extra információkat tudjon meg például az újdonsült párja családi hátteréről.

8 A hadsereg hiánya

Police talking to a child

Amellett, hogy az ország nem rendelkezik állandó katonai erővel, még a rendőrségnek és a parti őrségnek sincsenek fegyverei. A bűnözés gyakorlatilag nulla, így nem adnak feleslegesen fegyvereket az embereknek. Ha valamelyik állampolgár katonai szolgálatot kíván teljesíteni, akkor az az országok közötti megállapodás értelmében a norvég hadsereghez tud csatlakozni.

9 Itt szinte senki nem dohányzik és nem iszik alkoholt

right on, drunk penguin men!

Izlandon a tudósok kiderítették, mely biokémiai folyamatok felelősek a függőségért. Átfogó és reprezentált kutatásaiknak köszönhetően az országban 3-5%-ra csökkent a dohányosok és az alkoholfogyasztók száma. Az alkoholban és a cigarettában található különféle anyagok biokémiai folyamatokat idéznek elő az agyban, melyektől a szervezet egy idő után függővé válik. A tudósok épp ezért olyan alternatív tevékenységeket kerestek, melyek természetes módon stimulálják ugyanezeket a folyamatokat az agyban. Ilyen például a tánc, a zene, a rajz vagy a sport.

 

 

 

 

10 Izlandon hisznek a trollokban és a manókban.

Liked.hu Izlandi dolgok 021

A helyi néphit szerint a trollok kerek alakú sziklákban élnek. Ha egy izlandi ilyen követ lát útközben, akkor semmi esetre sem fogja megérinteni, hanem inkább messziről elkerüli, hogy ne zavarja benne élő troll. És ha a “troll házát” például egy építkezés miatt mégis más helyre kell költöztetni, akkor hívnak egy speciális személyt, aki szellemi síkon arra kéri a trollt, hogy távozzon. A szakemberek még az új autópályák létesítésekor is rendszeresen konzultálnak a folklórszakértőkkel, hogy véletlenül se bolygassák fel a trollok élőhelyeit.

11 Reykjavík polgármestere stand-up komikus, punk rockzenész és taxisofőr volt

Liked.hu Izlandi dolgok 022

Mielőtt polgármesterré választották, Jon Gnarr egy punkzenekarban játszott, dolgozott taxisofőrként, ápolónőként egy pszichiátriai intézményben, munkásként a svédországi Volvo gyárában, valamint stand-up komikus is volt. Pártja kormányzásának köszönhetően a pénzügyeket teljesen átrendezték, valamint több tíz kilométer új kerékpárutat építettek Reykjavíkban. Egyúttal az iskolákat is átszervezték és a turizmust is fellendítették.

12 Számos híres film és sorozat forgatási helyszíne ez az ország

Liked.hu Izlandi dolgok 023

Izland különleges tája nemcsak az utazókat vonzza, hanem a filmeseket is. Az országban van egy speciális cég, amely Izlandon szervez a forgatásokat. Az itt forgatott filmek és sorozatok között olyan nagy nevek is vannak, minz a Trónok harca, a Star Wars, a Thor, a Csillagok között, és még sok más.

13 A gyermekek elnevezéséről egy bizottság dönt

Liked.hu Izlandi dolgok 024

Ez az izlandi bizottság 6 főből áll: 3 főt az igazságügyi miniszter, a másik 3 főt pedig az ország felsőoktatási intézményei nevezik ki. Ezt azért hozták létre, hogy Izland így védekezzen a külföldről beszivárgó idegen nevek ellen, melyek könnyedén tönkretehetnék a csodálatos anyanyelvüket.

Persze folyamatosan bővítik a választható nevek listáját, így például a fiúknál már a Geimar és a Brimtour, a lányoknál pedig a Gudna, az Iselin és a Loney név is választható. A sok más országban népszerű Andrei nevet azonban például elutasították, mivel annak helyesírása nem felel meg az izlandi nyelv szabályainak.

Jártál már valaha Izlandon? Mi tetszik benne leginkább?

forrás
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?