Belföld, Hírek

Kormányinfó – Rendkívüli: óriási változás a napelemeknél, nem bír el többet a rendszer – bejelentették a pedagógusok béremelését is

Csütörtökön 13 órára hirdették meg a Kormányinfót, melyen Gulyás Gergely a szerdai kormányülésen született döntéseket ismerteti. Energiavészhelyzet, háború, infláció, uniós pénzek és számos más, a magyar emberek hétköznapjait testközelből érintő témában kaphatunk válaszokat. Lássuk, konkrétan miről!

 

 

 

A Kormányinfót videón is nyomon követheti:

A kormányinfón elhangzott:

A kormány áttekintette az uniós tárgyalások állását, úgy látják, eredményes lehet a tárgyalások lezárása. 17 pontban állapodtak meg, sok más mellett a korrupció elleni hatóság felállításáról, a közvagyon kezelésével kapcsolatos speciális eljárásokról. A kormány vállalta az uniós forrásokból finanszírozott, egyajánlatos közbeszerzési eljárások arányának csökkentését. Jelentéstételi kötelezettség és rendszer létesült az egy ráajánlatos közbeszerzések elszaporodásának megakadályozására. A mikro- kis- és középvállalkozásokat támogatni fogják oktatással és pénzügyi támogatással abban, hogy résztvehessenek a közbeszerzési pályázatokon.

A folyamat eredményesen lezárulhat. Orbán Viktor ma levélben köszönte meg a 26 részvevő uniós ország vezetőinek, hogy hozzájárultak a határidő meghosszabbításához, mely szükséges a hatóság létrehozásához.

A megállapodás része az is, hogy jelentős pedagógusbér-emelés legyen magyarországon. Az európai Bizottság ezen a területen konstruktívan lépett fel, ez lehetővé teszi, hogy 2025-re elérjük a diplomás átlagbér 80 százalékát a pedagógusok bére esetében.

Jövőre 20,8 százalékkal, az azt követő évben a jelenlegihez képest közel 25 százalékkal, 2025-ben pedig a jelenlegi bázishoz mérten 29-30 százalékkal kell emelni a pedagógusok bérét. Ez jelentős, eddig nem látott béremelés lesz a pedagógusoknál – jelentette be Gulyás Gergely.

Energiaválság

A kormányülésen az energetikai kérdésekről is szó volt. A kérdés, hogy van-e energia, és, hogy mibe klerül. A mibe kerülre borzalmas válaszok vannak. A jó hír az, hogy Magyarországon a tárolókapacitásokat feltöltötték annyira, hogy ha fél évig egyetlen molekula gáz sem érkezik, akkor is biztonságban vagyunk – mondta Gulyás Gergely.

Változás a napelemeknél!

Ettől függetlenül az energiaszektorban sok változtatásra van szükség, ezért, ha a megállapodás megszületik a helyreállítási alapról, akkor annak hitel részét zöldenergiával kapcsolatos befektetésekre és az elektormo hálózat javítására fordítják- mondta Gulyás Gergely.

Ugyanis az elektromos hálózat rendkívül túlterhelt, nem bír el több napelemes betáplálást. Rengeteg az igény, amit a hálózat már nem bír el. Az eddig beadott igényekre a változás már nem vonatkozik. A még elő nem jegyzett igények kapcsán azonban változtatni fognak: a betáplálást felfüggesztik. Aki ezután napelemet telepít, a napenergiát közvetlenül felhasználhatja a háztartásában, nem kell a szolgáltató engedélye. Ez a szabály vonatkozik a háztartásokra és a saját célra villamosenergiát előállító hálózatokra. A háztartásoknál a megtérülést ez lassítja, mert akkumlátorokat is kell venni, de az elektromos hálózat már nem bírja el több napelem betáplálását.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?