Belföld

65 évre emelkedhet a nyugdíjkorhatár Magyarországon, a nyugdíj összege viszont csökkenhet

Egy új tanulmányból az is kiderül, valójában 72-re kellene emelni ahhoz, hogy az elöregedés ne csökkentse jelentősen a nyugdíjasok életszínvonalát.

 

 

 

 

 




napi.hu azt írja az OECD egy közelmúltban megjelent tanulmánya alapján, hogy a jövőben valószínűleg tovább emelkedik a nyugdíjkorhatár, és a juttatások is alacsonyabbak lesznek a mostaniaknál.

Az OECD tanulmánya többek között arra hívja fel a figyelmet, hogy bár több tagállam megemeli az öregségi nyugdíjkorhatárt, a jelenleg ismert jogszabályokban rögzített korhatárváltozás alacsonyabb annál, mint ami az aktív és a nyugdíjas életperiódus közötti egyensúly fenntartásához szükséges lenne.

Az 1940-es és az 1996-os generációk között ugyanis a nyugdíjban töltött évek közel 10 százalékkal emelkednek.

Ez azt jelenti, hogy az egyensúly megtartásához az 1996-os generációnak a nyugdíjkorhatára átlagosan 67,2 évnél kellene hogy legyen, szemben a jelenlegi jogszabályokból adódó 65,8 helyett.

A nyugdíjban töltött időben Ausztriában, Belgiumban, Chilében, Németországban, Luxemburgban és Szlovéniában lesz a legnagyobb ugrás, legalábbis ezt jósolják.

 

 

 

 

 

 

A jövőbeli öregségi nyugdíjkorhatár csak Kolumbiában, Franciaországban, Görögországban, Luxemburgban, Szlovéniában és Törökországban marad 65 év alatt.

A tagállamok közül 18-ban lesz 65 év a nyugdíjkorhatár – köztük Magyarországon is -, Dániában, Olaszországban, Hollandiában viszont 70 év fölé emelkedik a következő ötven évben.

Az idősödő társadalmakban a nyugdíjrendszerek egyensúlyban tartásának egyik lehetséges velejárója a bruttó helyettesítési ráták csökkenése, írja a portál. Ez az 1996-ban születettek – azaz a most a munkaerőpiacra belépők – esetében az öregségi nyugdíjkorhatárnál várhatóan 21 OECD-országban esik, 10-ben emelkedik, míg a többi országban szinten marad.

Magyarországon a helyettesítési ráta 60 százalék körül fog alakulni az 1996-os generáció számára is, ami enyhe emelést jelent az 1940-es korosztályéhoz képest.

 

 

 

Magyarország is azon OECD-tagállamok közé tartozik, ahol 65 évre emelkedik fokozatosan (2022-ig) a nyugdíjkorhatár. Egyelőre nincs is jogszabályban rögzítve további korhatáremelés. Azonban ez a módosítás valószínűleg nem lesz elég: nemrég az Eurostat tanulmánya azt hozta ki, hogy

Magyarországon 72 évre kellene emelni a nyugdíjkorhatárt ahhoz, hogy az elöregedés ne csökkentse jelentősen a nyugdíjasok életszínvonalát.

Az OECD egy korábbi elemzésében a magyar nyugdíjrendszerről azt írta:az egyik legnagyobb probléma, hogy nagyon nagy a nyugdíjasok gyors elszegényedésének veszélye.

Emiatt többek között azt javasolták a magyar kormánynak, hogy vezessék be az alapnyugdíjat, ami mindenkinek járna szolgálati időtől függetlenül.

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?