Érdekes

A balettélet 12 kulisszatitka, amikről a táncosok maximum egymás között beszélnek

Sok kislány álmodik arról, hogy balerina lesz belőle, ha felnő. Elvégre, ki ne szeretne mesébe illő jelmezekben táncolni a színpadon, miközben hangos vastaps árad a közönségből? Persze fiatalon senki nem gondol abba bele, hogy ez az első ránézésre mesébe illő szakma valójában rendkívül megterhelő és fájdalmas. A balerinák által alkalmazott szabályok és rituálék pedig néha a józan ésszel dacolnak. Úgy döntöttünk, hogy egy kicsit utánajárunk, milyen titkokat rejtegetnek előlünk pontosan a gyönyörű balett-táncosok.

 

 

 

1 Tilos a sötét manikűr

Balett manikűr

A balerinák több okból kifolyólag nem használnak sötét körömlakkot előadás közben. Először is ez tükrözi azt az eszmét, miszerint a táncos az előadás részét képezi. Másodszor, zavarja a néző figyelmét. Az előadás során ugyanis a kezek épp olyan kifejezőek, mint a lábak, vagyis semmi sem vonhatja el a figyelmet magáról a mozdulatról.

2 A férfiak speciális alsónadrágot viselnek

Balett férfi alsónemű

A színpadi leggings alatt a férfi táncosok nem közönséges fehérneműt, hanem speciális alsóneműt viselnek. Tulajdonképpen ez is a jelmez része. Azon túl, hogy anatómiai támaszt nyújt a táncosoknak, védi is őket a sérülésektől.

3 A lányok egyáltalán nem hordanak fehérneműt

Balerina fehérnemű

Bár a balett-táncosok néha alsóneműt viselnek, ez általában nagyon vékony anyagból készül, gyakran láthatatlan varrással. Ma már azonban a legtöbb táncruha olyan béléssel van varrva, hogy a táncosoknak nincs szükségük külön fehérneműre, ami egyébként csak hátráltatná őket a produkcióban.


4 Tilos a rövidre vágott lábköröm

Balerina lábköröm

Azt mondják, hogy a balett-táncosok háromszor jobban bírják a fájdalmat, mint az átlagemberek. A lábkörmüket direkt nem vágják rövidre, az állandó megpróbáltatások miatt ugyanis könnyedén benőhetnek.

5 Lábujjnál lyukas harisnya

Balerina harisnya

A legtöbb balettharisnya alul lyukas. Ez lehetővé teszi, hogy a balerinák gyorsan hozzáférjenek a lábujjaikhoz, leragasszák őket, vagy éppen lábujjpárnákkal béleljék ki.

6 Használj trükköket az egyensúly megtartásához a színpadon

Balerina egyensúly

A balett-táncosok különféle trükköket alkalmaznak az egyensúlyuk megtartása végett. Az egyik legelterjedtebb ilyen, hogy az előadóterem hátuljában egy kék lámpát helyeznek el, a táncosok pedig erre koncentrálnak a hajmeresztő mutatványok közben, így nem veszítik el az egyensúlyukat.

7 Saját magadnak csináld a hajad és a sminked

Balerina smink és haj

A fellépéshez szükséges frizura és smink sok előkészítést igényel, de a táncosok többnyire mindent maguknak csinálnak. Egyetlen stylist sem lenne képes időben felkészíteni őket az előadásra, mivel csak a híres balettkonytot körülbelül 400 órába telne megcsinálni az előadás minden résztvevőjének.

8 corps de ballet táncosoknak nincs külön öltözőjük

Balerina öltöző

A balett-táncosoknak a pályafutásuk elején le kell küzdeniük a szégyenlősséget a színpadon és azon kívül egyaránt. A kezdő táncosok ugyanis közös öltözőben öltöznek, ahol általában csak egy tükör és egy akasztós polc van, nincsenek külön öltözők.

9 Viselj UGG csizmát az órák között

Balerina UGG csizma

A táncosok számára elengedhetetlen, hogy az izmaiket és ízületeiket melegen tartsák a próbák és előadások között. A balett-táncosok ezért gyakran UGG csizmákat húznak a szünetekben, hogy a lábaik kellően megtartsák a hőt.

 

 

 

 

10 Minden táncos babonás, és megvan a maga rituáléja
Balerina babona

Egy balett előadás sikere sok olyan tényezőtől függ, amiket a táncosok nem tudnak befolyásolni. Épp ezért, sok művész babonás közöttük és minden táncosnak megvan a saját maga rituáléja, amiről úgy gondolja, hogy szerencsét hoz majd neki az előadás közben. Ez extra önbizalmat is ad nekik a színpadon.

Néhány balett-táncos megosztotta a rituáléját:

  • ,,Utolsóként hagyom el az öltözőt, még akkor is, ha én lettem kész először.”
  • ,,Mindig hagyok egy tartalék cipőt a színpad szélén egy doboz gyanta mellett.”
  • ,,Amikor egy híres balett-táncossal táncoltam, ragaszkodott hozzá, hogy ne fütyüljünk a színfalak mögött! Azt mondta, hogy ez felébreszti az alvó szellemeket.”
11 Kizárólag kézzel varrott tütü

Balerina kézzel varrott tütü

A balerinák hagyományos szimbóluma a tütü. Minden ilyen tütü kézzel készült. Egy ilyen legyártása akár 60-90 órát is igénybe vehet, ami közben akár 10 méter szövetet is felhasználhatnak a mesteremberek. Nem véletlen, hogy egy ilyen tütü gyakran 900-2500 dollárba kerül.

12 Hamis nézők a közönségben

Balerina hamis nézők

Mindenki, aki járt már balett előadáson, valószínűleg észrevette, hogy vannak különösen buzgó nézők, akik beindítják például a tapsolást. Kevesen tudják azonban, hogy legtöbbször beépített emberekről beszélünk, akiket azért fizetnek, hogy az előadás bizonyos pontjain szándékosan kezdjenek tapsolni és támogatni a művészeket. Ez a trükk egyéként több száz éves: a párizsi színházak már az 1830-as években is alkalmaztak “hivatásos tapsolókat”, hogy ezáltal még pozitívabb élményt váltsanak ki a közönségből.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?