Belföld, Hírek

Százezrek válhatnak munkanélkülivé: sorra zárnak be a hazai vendéglátóhelyek az energiaárak miatt

Több százezer ember is munkanélkülivé válhat az energiaárak brutális emelkedése miatt. A kormány munkahelymegtartó támogatást ígér, de a Momentum szerint már elkéstek vele.

 

 

 

Néhány hét alatt több száz vendéglátóhely zárt be az országban a megugrott rezsiszámlák miatt– nyilatkozta az RTL Híradónak az Ipartestület elnöke, aki hozzátette: végleg vagy átmenetileg még ezrek húzhatják le a rolót.

A vendéglátóiparban már most elbocsátások kezdődtek az Ipartestület szerint. A vállalkozások nagy részének ugyanis hatszor-nyolcszor magasabb gázszámlával kell tervezniük októbertől, mert akkor jár le a még kedvező árú éves energiaszerződésük.

Már több százan kényszerültek bezárni a várható energiaár-emelkedések miatt– mondta a Híradónak Kovács László, a Vendéglátók Ipartestülete elnöke.

„Ha ezek a kisvállalkozások nem kapnak jelentős és hathatós állami segítséget, félő, hogy sokkal többen kényszerülnek majd bezárni, mint a pandémia következtében” – tette hozzá az elnök.

Az optimista forgatókönyv az, hogy néhány tízezer ember veszíti el a munkáját a következő hónapokban az energiaválság miatt. A rosszabb forgatókönyv pedig az, hogy százezeres nagyságrendű lesz a leépítési hullám– mondta Hornyák József, a Portfolio.hu makroelemzője.

A Momentum szerint a kormánynak hónapok óta támogatnia kellene a vállalkozásokat, hogy megelőzze a munkanélküliséget.

A legmérgezőbb dolog a bizonytalanság, és az, hogy egy vállalkozás nem tudja hónapokra előre sem tervezni az életét, ez a legszörnyűbb dolog. Ilyenkor még azok a vállalkozások is beadják a kulcsot, amelyek egyébként ki tudnák termelni, csak egyszerűen nem mernek továbblépni– mondta a Híradónak Ilyés Márton, a Momentum elnökségi tagja.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?