Belföld

Durván megdrágult a jogosítvány, akár egymillió forintba is kerülhet

Alaposan a zsebébe kell nyúlnia annak, aki jogosítványt akar szerezni. Az Autósiskolák Vezetőinek Országos Szervezetének elnöke azonban kiemelte, az ár attól is függ, hogy az adott tanuló milyen képességekkel rendelkezik, valamint hogy melyik autósiskolába iratkozik be. Hozzátette, az infláció és az oktatóhiány nagyban hozzájárult a jogosítvány drágulásához.

 

 

 

Átlagosan háromszázezer és egymillió forint között mozog egy B kategóriás jogosítvány ára – nyilatkozta az InfoRádiónak Papp Endre, az Autósiskolák Vezetőinek Országos Szervezetének elnöke. Hozzátette,

a végösszeg elsősorban attól függ, hogy az autósiskolák rezsiköltsége milyen mértékben emelkedik, valamint hogy az adott tanulónak mennyi gyakorlati órára van szüksége.

Mint mondta, a legmagasabb összeget azok fizetik, akiknek a sikeres forgalmi vizsgához több mint száz gyakorlati órára van szükségük.

Papp Endre arról is beszélt, hogy az autósiskolák között óriási különbségek lehetnek. Egyes iskoláknál ugyanis gyakorlatilag nincsen pótóra, míg másoknál a kötelező óraszámnak közel háromszorosát kell teljesíteni. Ennek értelmében 

két képzési hely között akár háromszoros is lehet az árkülönbség.

A szakember tájékoztatása szerint átlagosan tízezer forintnál indul gyakorlati órák díja. „Egyes iskolák már hét-nyolcezer forintért adnak órát, a legmagasabb ár pedig akár ennek a kétszerese is lehet” – tette hozzá.

Az elnök szerint az áremelkedésekhez az oktatóhiány is hozzájárult, valamint a megemelkedett üzemanyagár és a cégautós költségek is.

forrás: index.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?