Belföld, Hírek

Itt a rendelet a benzinárstop szigorításáról: szombat déltől már csak ők tankolhatnak 480 forintért

Már meg is jelent a benzinárstop szigorításáról szóló kormányrendelet: szombat déltől már csak a magyar rendszámú, magántulajdonú autókba, taxikba és mezőgazdasági erőgépekbe lehet 480 forintos benzint és dízelt tankolni.

 

 

Csak magánautóknak marad meg a 480 forintos üzemanyagár az ellátás biztosítása érdekében – jelentette be Gulyás Gergely miniszter a rendkívüli kormányinfón. Ezen felül csak a taxik és a mezőgazdasági erőgépek kaphatják 480 forintos áron az üzemanyagot mostantól. Az erről szóló kormányrendelet már meg is jelent, és szombat déltől hatályba is lépett, így innentől már csak így lehet tankolni a magyar kutaknál.

A rendelet szerint az üzemanyag nem hatósági áras termék

  • a külföldi rendszámú járműveknek,
  • a személytaxi-szolgáltatást nyújtó jármű kivételével a jármű forgalmi engedélye szerint nem természetes személy által üzemeltetett járműveknek (magyarul céges autóknak, a taxik kivételével),
  • ha nem az üzemanyagtöltő állomáson töltött jármű üzemanyag tankjának töltése céljából értékesítik (kannás értékesítés).

Az új szabályozást ismertető Bank360.hu szerint a szigorítás nyomán azokon felül, akik már eddig sem tankolhattak 480 forintos áron üzemanyagot (teherautók, külföldi járművek, kannás tankolás), ezután a céges autókba sem lehet ezen az áron üzemanyagot tankolni, kivéve a taxikat.

A jogosultságot a benzinkutasok ellenőrizhetik a rendeletben meghatározottak szerint:

  • jogosultak ellenőrizni a gépjármű forgalmi engedélyének segítségével legalább a töltött gépjármű rendszámát, gyártmányát, típusát, színét és üzembentartóját annak érdekében, hogy tőle elvárható gondossággal meggyőződjön a töltött gépjármű hatósági áron való töltésének jogszerűségéről.
  • Hatósági áron való töltés esetén jogosult a forgalmi engedélyen lévő vonalkód leolvasására vagy a gépjármű rendszámának feljegyzésére és számítógépes rendszerében a hozzá tartozó bizonylattal visszakereshető módon való tárolására.
  • Amennyiben az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője az adatokat rögzíti, úgy azokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére továbbítja adóügyi ellenőrzés céljából.
  • Ha a hatósági áras üzemanyag-vásárlás feltételeinek megléte okirattal hitelt érdemlően nem igazolható, az üzemanyag hatósági áron nem értékesíthető. 

A 480 forintos üzemanyagáron történő tankolás további szűkítésére a kormány szerint azért van szükség, mert a Mol magyar üzemanyagellátást biztosító százhalombattai finomítójának a karbantartása nem halasztható tovább. Az így kieső termelés ellensúlyozására szükség van importra, ami csak magasabb árú beszerzésnél van esély. Másfelől az ellátás biztosítása érdekében a kormány részlegesen felszabadítja a stratégiai készleteket. Augusztustól ennek a negyedét lehet felhasználni az ellátásra, 184 millió litert.

Az majd később derül ki, hogy a karbantartás után a hazai finomító mikor, és milyen ütemben állhat újra munkába. Arról a kormányinfón a miniszter nem beszélt, hogy a finomító újbóli üzemelése esetén visszaáll-e az eddigi rend a 480 forintos üzemanyagnál, vagy a mostani szigorítás már eltart október elsejéig, ameddig a kormány júniusban meghosszabbította a benzinárstopot.

A hatósági árról szóló új rendeletben az új szabályok alkalmazására időkorlát nincs, így azok módosítás nélkül addig élnek, amíg maga a benzinárstop – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. A kormányfő a pénteki rádióinterjújában arról beszélt, hogy októberben látja meg a kormány, milyen gazdasági döntéseket lehet, kell hozni az akkori helyzet alapján.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?