Belföld, Celeb / Híresség

Kijött a legértékesebb magyar celebek listája: Majka ismét az élen, Schobert Norbi kiesett a top 40-ből – Itt vannak a részletek

Tizedszer készítette el a Forbes magazin A legértékesebb magyar celebek listáját – a jubileum alkalmából dupla akkora kiadással, most először engedve betekintést az eddig megszokott húszas élmezőny mögé.

 

 

 

Tavalyi előretörése után Majka újrázott: az ózdi rapper-műsorvezető énmárkája lett a legértékésebb, az összesített versenyben ezüstérmes Sebestyén Balázs pedig a legismertebb sztár Magyarországon – derül ki A legértékesebb magyar celebek listájából, amit idén is a Forbes állított össze.

A magazin tizedszer pontozza a hazai sztárok teljesítményét, és a jubileum alkalmából most először negyvenesre bővítette az összeállítást.

A részletesebb listának és a módszertan finomhangolásának köszönhetően a helycserés támadások és meglepő zakózások mellett nyolc visszatérő sztár és tizenhárom új arc került be a celebvilág élmezőnyébe.

A lista tízéves történetének kétszeres éllovasa, Balázs idén is fej-fej mellett haladt Majkával a dobogó első fokáért: a címvédő műsorvezető végül a sajtóemlítésekkel és az online jelenlétével előzte meg a Forbes augusztusi magazinjának címlapsztárját, Sebestyén Balázst.

Sebestyén Balázs a címlapon rádiós kollégáival / Fotó: Forbes

Majkát továbbra is előszeretettel bombázza a csatornája, a TV2 főműsoridős lehetőségekkel, de a bulvár is előszeretettel ír róla. A tavaly megszellőztetett, az eredetileg négy-öt hónaposra tervezettel szemben végül egy hónaposra zsugorodó Las Vegas-i pihenőnek köszönhetően pedig a magyar közönségnek sem kellett huzamosabb ideig hiányolnia, így meg tudta őrizni az elsőségét.

Rúzsa Magdi szintén tartja dobogós helyét: a magyar rádiós slágerlisták koronázatlan királynője stabilan az egyik legkedveltebb hazai sztár.

A dobogón túl – az elmúlt tíz év szerepléseit tekintve – Ördög Nóra a lista legeredményesebb celebje a negyedik helyével, míg Istenes Bence és Hosszú Katinka – egyet-egyet előrelépve – az ötödik-hatodik helyen szerepel. Az élmezőny legnagyobb ugrását Csobot Adél tudja felmutatni: a Dancing with the Stars győztese a huszadik helyről a kilencedikre ugrott.

Az új belépők közül Valkusz Milán és Marics Péter duója, a Valmar egyenesen szárnyal – első szereplésével tizenharmadik helyen nyitott a csapat, de figyelemre méltó Kajdi Csaba Cyla (17. hely), Tóth Andi (20. hely) és Azahriah (23. hely) debütálása is.

Érték, nem értékítélet

A Forbes módszertana hat kategóriában osztályozta a celebeket 1-től 10-ig terjedő skálán: ismertség, láthatóság, kedveltség, hitelesség, pénztermelő képesség és online jelenlét. Ezek átlaga adja az úgynevezett Forbes-Celebindexet (FCI), ami egy-egy szereplő énmákájának értékét mutatja.

A szenzációhajhász bulvárt etető profi celeb és a sztárallűröket nélkülöző, Instagram-tagadó sztár is jól megfér egymás mellett

– mondja Knittel Martin, a Forbes celeb- és influenszerlistáinak szerkesztője.

„Sok út vezet az élvonalba, aminek természetesen egyik eleme a tartalmi igényesség, a valódi teljesítmény és a profizmus, azaz a »hagyományos« értelemben vett értékek. De ez csak egy része a teljes képnek: az ismertség, a sztárság pénzzé tétele és az üzleti lehetőségek kiaknázása szintén hozzátartozik egy celeb énmárkájának, üzleti értékének erősségéhez.”

Az összeállítás alapja az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. a 18-59 éves magyar lakosság körében végzett reprezentatív kutatása, a SentiOne online médiafigyelő platform a celebek internetes megjelenéseinek mennyiségét és érzelmi töltetét, márkaegészségét tartalmazó elemzése, valamint a HypeAuditor közösségimédia-elemző platform adatgyűjtése és osztályozása.

A Forbes ezen felül vizsgálta a sztárok hazai médiamegjelenéseit, címlapszerepléseit és márkaegyüttműködéseit, s a reklámügynökségek, a hazai vezető nagyvállalati márkák és a média képviselőinek húszfős szakmai zsűrijével közösen értékelte a sztárokat.

Borbás a leghitelesebb, Kasza zuhanásban, Schobert kibukott

Az összeállításban 2019-ben a tizedik helyen debütáló, idén a nyolcadik helyig menetelő Borbás Marcsit évről évre a legkedveltebb és leghitelesebb celebnek szavazza a közönség. Előbbi kategóriában tavaly ugyan Fördős Zé megelőzte, ám idén ismét nála landolt a két titulus. A Forbes kutatása alapján a nézők és a szakmai zsűri együttese Ördög Nórát és Sebestyén Balázst tartja a második és harmadik leghitelesebbnek.

Ha a kőkemény számokról van szó, a pénztermelő képességét Kasza Tibi tudja a leginkább demonstrálni. A Challenge étrendkiegészítővel ráadásul a saját malmára hajtja a vizet, így milliárdos árbevételével és adózott eredményével nem kérdés az üzleti siker. A hitelesség viszont igen: a Gazdasági Versenyhivatal tavaly júniusban indított vizsgálatot a vállalata ellen, és bár az ügyben még nincs verdikt, a műsorvezető márkaegészség-indexe esett. Ugyanígy a róla szóló online tartalmak elérése is csökkent: tavalyhoz képest tizenegy helyet hátracsúszva, Kaszának idén a 16. pozícióval kell beérnie.

Hasonlóan nagyot, tíz helyet esett Rubint Réka (18. hely), akinek hirtelen kétszázezer követővel megugró Instagram-oldaláról húsvétkor cikkezett a sajtó. A lista abszolút negatív rekordját azonban a férje, Schobert Norbi jegyzi: a Norbi Update adósságával és az ezt követő negatív médiahullámmal küzdő fitneszguru a tavalyi, 19. helyezésével szemben idén kiesett a legértékesebb celebek közül.

Hiába vagy bulvársztár, ha nem tudod ellensúlyozni A legkedveltebb-leghitelesebb kategóriák leckét tanítanak a celebeknek: ugyan valóban sok út vezet a legértékesebb negyvenbe, sok, a bulvárban már bejáratott név ezen a két szemponton hasalt el.

„Hiába a sokszázezres követőtábor és a folyamatos figyelem, a kedveltségi-hitelességi mutatók épp ellentétesen arányosak az ismertséget és láthatóságot adó bulvárszereplésekkel. A túlzott bulvárszereplés kontraproduktív, és a felfokozott figyelem érzete nem egyenlő azzal, ki mekkora üzleti értéket tud teremteni. Sokszor jobban jár, akiről egyáltalán nem írnak, mint akiről heti két címlapanyag születik” – mondja Knittel Martin.

A legnagyobb példányszámban eladott napilapok, heti sztármagazinok, valamint periodikusan megjelenő magazinok közel ezerkétszáz címlapjának szemléje épp ezt a feltételezést erősíti meg. A legkelendőbb témákat az elmúlt egy évben Berki MazsiKulcsár Edina és G.w.M. szolgáltatta: Berki a címlapmegjelenések gyakoriságát pontozó összesítésen első, Kulcsár a harmadik, a párja pedig negyedik helyezett lett. A reprezentatív kutatás ugyanakkor a hitelességi-kedveltségi kategória legaljára sorolta őket. Kulcsár ezt a hátrányt még le tudta küzdeni – így a 32. helyig jutott –, Mazsinak és G.w.M-nek azonban már nem sikerült a bravúr.

A teljes, összesített lista itt megtekinthető, a celebek részletes, kategóriánkénti értékelése pedig a Forbes 2023. augusztusi lapszámában olvasható.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?