Belföld, Hírek

Rendkívüli bejelentés – Energiaügyi veszélyhelyzetet hirdettek Magyarországon, aki többet fogyaszt, többet fizet

Szerdán 15:30-ra rendkívüli Kormányinfót hirdettek Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő részvételével.

 

 

A Blikk is megírta, hogy mivel a háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák Magyarországra is kihatnak, ezért Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggelre a Karmelita kolostorba összehívta a kormánykabinetet, amelynek tagjai a szakmai kabineteket vezető miniszterek. A kabinetvezetői értekezletet azért tartották, mert az ukrajnai háború miatt emelkednek az energiaárak, és az elmúlt napokban világossá vált, hogy az őszi-téli időszakban nem lesz elegendő gáz az Európai Unió országaiban. Nem sokkal később pedig a Kormányzati Tájékoztatási Központ rendkívüli kormányinfót jelentett be szerda délután fél négyre Mit miért tesz a kormány? címmel.

Vélhetően a rendkívüli kormányinfó központi témái között tehát ott lesz a mai kormányülés az európai energiakrízis miatt, és előkerülhet az árstopok fenntarthatóságának ügye, a rezsicsökkentés kérdése, valamint a tegnap elfogadott kata-módosítás és annak következményei.

A mai rendkívüli kormányinfót itt követheti élőben:

 

Gulyás Gergely a tájékoztatót azzal kezdte, hogy a héten nem volt kormányülése, hanem a kormánykabinetek vezetői találkoztak, és fontos döntéseket hoztak. A körülmények alakulása miatt a magyar kormánynak is energia-veszélyhelyzetet kell hirdetnie. Mivel az energia ára rekordokat dönt, Európában valószínűleg nem lesz elég gáz őszre-télre. Ezért volt szükség a veszélyhelyzet kihirdetésére, illetve egy hétpontos akciótervet is elfogadtak, amely augusztusban lép életbe. A legfontosabb célja az akciótervnek, hogy meg tudják védeni a rezsicsökkentést.

1. 1,5-ről 2 mililiárd köbméterre emelik a hazai gázkitermelést. Ez még a drágább technológia mellett is megéri hazánknak.

2. Szijjártó Pétert felhatalmazzák, hogy további gázkészleteket szerezzen be. A tározók 44 százalékon vannak, ami negyedévre elég készlet.

3. Kiviteli tilalmat hirdettek energiahordozókra és a tűzifára, a bértárolást kivéve.

4. A kormány év végéig jelentősen fokozza a hazai szén- és lignitbányászatot.

5. A Mátrai Erőmű blokkjait minél előbb újra kell indítani.

6. A biztonságos áramellátás érdekében a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását is kezdeményezik.

7. A kormány úgy döntött, hogy a rezsicsökkentés fenntartása érdekében a csökkentett ár az átlagfogyasztás mértékéig marad fenn, az azt meghaladó részre már piaci ár vonatkozik. A háztartások háromnegyedét nem érinti a változás, a többieknek viszont az átlag feletti fogyasztás után piaci árat kell fizetni, hogy a háború és a szankciók következtében valódi kockázat, hogy lesz-e elég energia a télen Magyarországon.

 

Vagyis aki az átlag felett fogyaszt gázból és áramból, annak többet kell fizetnie, vagy mérsékelnie a fogyasztását; a többlet pénz pedig a rezsivédelmi alapba megy.

Gulyás Gergely bejelentése után Németh Szilárd rezsivédelemért felelős kormánybiztos vette át a szót, aki részletezi az új szabályokat. A rezsibiztos azt mondta, a korábban felállított rezsivédelmi alap és a most meghozott döntés is a rezsivédelmet szolgálja, ebbe pedig nem fér bele az átlagon felüli fogyasztás.

Az átlagfogyasztás évente az áramnál 2523 kilowattóra, míg a gáznál 1729 köbméter. Most rezsivédetten egy ember 7750 forintot fizet havonta, enélkül 50830 forint lenne a villanyszámla. A gáznál 15 800 forint helyett most 131 441 forintot kellene fizetni.

A rezsicsökkentett havi fogyasztás felső határa a villanynál 210 kWh gáznál pedig 144 köbméter. Az átlagos fogyasztás esetén a megtakarítás 158 691 forint havonta. A rezsicsökkentés fogyasztási helyhez kötött, 5,6, illetve 3,9 millió fogyasztót jelent a villany, illetve a gáz esetén. A nagycsaládosoknál magasabb lesz a kedvezményes gázfogyasztási korlát, családonként 600 köbméter, gyerekenként 300 köbméter a kedvezmény.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?