Belföld, Hírek

Rusvai Miklós szerint senki nem úszhatja meg a koronavírust: „Ezen a fertőzésen előbb-utóbb mindenkinek át kell esnie”

Rusvai Miklós virológus szerint akinek jól működik az immunrendszere, annak előbb-utóbb át kell esni a koronavíruson.

 

 

Megérkezett Magyarországra is az omikron nyári variánsa. Már nem csak hűvösben fertőz a koronavírus?

– A BA4 és a BA5–ös jelzésű variánsok körülbelül két hónapja itt vannak hazánkban is, legalábbis az utóbbi időben főleg ezek okozták a koronavírus eseteket. Ennek ellenére szerencsére csökkenő számokat látunk.

Európában más a helyzet?

– Valóban néhány európai országban elkezdett emelkedni a friss esetek száma, most épp Litvánia a csúcstartó. Portugáliában viszont már azt látjuk, hogy az utóbbi hetekben csillapodott a helyzet. Úgy vélem, Magyarországon is hasonlót lehet majd tapasztalni, egyszer növekedhetnek az esetszámok, máskor csökkenhetnek. Az igazi, a korábbiakhoz hasonló hullámra azonban nem kell számítani nyáron.

Milyen lefolyású a betegség?

– A szokásos omikron tüneteket tapasztalhatják az érintettek. Felső légúti megbetegedés, torokfájás, rekedtség, köhögés, hőemelkedés, láz, hidegrázás.

Az oltás hasztalan ellene?

– Csökkent hatékonyságú, főleg, ha öt hónapnál régebbi. Bár úgy gondolom, ezen a fertőzésen előbb-utóbb mindenkinek át kell esni, akinek jól működik az immunrendszere. Nekik nem okozhat komoly gondot a megbetegedés, általában három nap, és át is vészelték tüdőgyulladás vagy egyéb súlyos tünet nélkül. Nem kerülnek lélegeztetőgépre. Természetesen nem a 80 év felettiekről és azokról az emberekről beszélek, akiknek betegsége negatívan befolyásolja az immunállapotukat.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?