Hírek, Külföld

Lemond Boris Johnson!

Egybehangzó, hivatalos forrásokból származó csütörtöki londoni médiaértesülések szerint a nap folyamán bejelenti lemondását Boris Johnson brit miniszterelnök, a kormányzó Konzervatív Párt vezetője.

 

 

Ultimátumot kapott pártjától Boris Johnson brit miniszterelnök: amennyiben nem mond le, a konzervatívok bizalmatlansági indítványt terjesztenek elő a parlamentben. A kormányfő szóvivője útján ígéretet tett arra, hogy ma nyilatkozatot tesz, amelyben várhatóan bejelenti lemondását.

A BBC közszolgálati médiatársaság és a Sky News kereskedelemi hírtelevízió Downing Street-i forrásai szerint Johnson a lemondására irányuló, napok óta folyamatosan erősödő nyomásnak engedve döntött úgy, hogy eleget tesz a távozását kérők felszólításainak.

Johnson várhatóan ügyvezető minőségben a kormány és a Konzervatív Párt élén marad utódja megválasztásáig, amely a nyár végéig eltarthat.

Az elmúlt hetekben kirobbant és egyre terebélyesedő belpolitikai botránysorozat miatt gyakorlatilag összeomlott a Johnson vezette kormány. A héten először Rishi Sunak pénzügyminiszter és Sajid Javid egészségügyi miniszter mondott le, és csütörtökig 57-re emelkedett azoknak a minisztereknek, államtitkároknak és más kormánytisztviselőknek a száma, akik ugyancsak lemondásukkal igyekeztek rábírni Johnsont a távozásra.

Boris Johnson ma „nyilatkozatot tesz az országnak” – ígérte a kormányfő szóvivője miután a lemondások újabb hulláma söpört végig a brit kabineten és további hét miniszter jelentette be, távozik a kormányból. Egyik befolyásos miniszter Nadhim Zahawi kijelentette, követelni fogja, Johnson lemondjon, mert ezzel megállítható a tory lázadás hulláma, ami megbénítja az Egyesült Királyságot.

Boris Johnson tegnap este még határozottan visszautasította a kilépésre irányuló felszólításokat, és drámai módon menesztette a kabinetből fő riválisát, Michael Gove-ot. Ezt követően Johnson úr a No10-ben találkozott korábban lojális miniszterekkel, akik elmondták neki, hogy elvesztette a tory párt bizalmát.

A miniszterelnök szövetségesei az „nukleáris opció” lehetőségét vetették fel azzal, hogy a királynőt a parlament feloszlatására és a választások kiváltására kérték.

Boris Johnson ma végre kilép, miután új kancellárja távozásra utasította, és további nyolc miniszter távozott, követelve, hogy fogadja el a valóságot.

A miniszterelnök fél órával elismerte vereségét Nadhim Zahawi megrázó beavatkozása után, akit csak kedd este neveztek ki Rishi Sunak távozása nyomán. Azt mondta Johnson úrnak, hogy helyzete „nem fenntartható”.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?