Belföld, Hírek

Történelmi csúcson a foglalkoztatottság

Júniusban a foglalkoztatottak  átlagos havi létszáma az előző havihoz képest 85 ezerrel, a tavaly júniusihoz képest pedig 98 ezerrel emelkedett, így elérte a 4 millió 692 ezret – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A gyors növekedésben szezonális okok is szerepet játszhattak, ugyanakkor ezt tovább erősíthette, hogy a szolgáltató szektor a korlátozások feloldásával növelhette a munkaerő iránti keresletét. A Portfolio kiemelte, ilyen magas foglalkoztatási adatot még sosem jelentett a KSH, vagyis új történelmi csúcsot láthatunk. Hasonló a helyzet, ha a foglakoztatási adatot szűrjük a közmunkásokkal és a külföldön dolgozókkal: az elsődleges munkaerőpiacon 4,45 millió ember dolgozott a második negyedévben, ez is új rekord.

A negyedéven belül a június még kimagaslóbb számokat hozott, számításaink szerint az elsődleges piacon először emelkedett 4,5 millió fölé a foglalkoztatottság.

A munkanélküliek száma ugyancsak júniusban 47 ezerrel csökkent az egy évvel korábbihoz mérve, viszont az előző hónaphoz képest 4 ezerrel nőtt. A munkanélküliek átlagos havi létszáma 193 ezer  volt. A munkanélküliségi ráta egy év alatt 1,0 százalékponttal, 4,0 százalékosra csökkent. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők létszáma 29,4 százalékkal, 265 ezer főre csökkent.

 

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?