Belföld, Hírek

Ismét változhat a boltok vasárnapi nyitvatartása: mutatjuk a tervezetet

A kereskedelemben is munkaerőhiány tapasztalható, emiatt a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete a vasárnapi nyitvatartási idő lerövidítését javasolja.

 

 

A munkáltatók folyamatosan próbálják bővíteni az alkalmazottak számát, de még így sincs elegendő munkaerő a kereskedelemben. A létszámot nem lehet tartósan olyan szinten tartani, hogy az megfelelő legyen, így a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete úgy gondolja, arra van szükség, hogy a vasárnapi nyitvatartási órák számát csökkentsék.

Szerintük fontos, hogy magasabb létszám jusson a forgalmasabb időszakokba, mivel így a kereskedelmi szolgáltatások minősége javulna és a dolgozók terhelése is kevesebb lenne.

A szakszervezet lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy a hét napos nyitvatartási időszakban vasárnap csak délig tartsanak nyitva a boltok – írja a 24.hu.

A KASZ szerint ez a változtatás nemcsak a kereskedelemben dolgozókra lenne kedvező hatással, hanem másokra is. Első lépésben a munkáltatói oldallal szeretnének egyeztetni ebben a témában, már 2019-ben is próbálkoztak hasonló módosításokkal, akkor azt szerették volna, hogy egységesen, kettőig legyenek nyitva a boltok.

Korábban, 2015. március 15. és 2016. április 23. között már volt vasárnapi nyitvatartási tilalom, a KDNP 2014-ben kezdeményezett törvénymódosítása megtiltotta a 400 négyzetméternél nagyobb bevásárlóközpontoknak, hogy kinyissanak.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?