Belföld, Hírek

Több milliárd forintot ad a magyar kormány Ukrajna újjáépítésére

A magyar kormány július 1-jei határozata alapján 2024 decemberéig 3,5 milliárd forinttal támogatja Ukrajna infrastruktúrájának újjáépítését, valamint a belső menekültek megsegítését.

 

 

Határozatot készített a magyar kormány az ukrajnai infrastrukturális újjáépítéshez, valamint a belső menekültek megsegítéséhez szükséges pénzügyi forrás biztosításáról. A Magyar Közlönyben megjelent dokumentum szerint a kormányban egyetértenek azzal, hogy Magyarországnak a szolidaritás jegyében további támogatást kell biztosítania a háborús Ukrajna számára.

Ennek értelmében célként tűzték ki hogy, ukrajnai belső menekültek megsegítését célzó programot hajtsanak végre összesen 875 millió forint értékben. A program két ütemben teljesül majd. A határozat szerint az első ütemben azonnali határidővel a pénzügyminiszter 437,5 millió forint többletforrás biztosításáról gondoskodik a Külügyi fejlesztési és kutatási programok jogcímcsoport javára. 

A program második ütemének megvalósítása érdekében pedig szintén 437,5 millió forint forrás biztosításáról gondoskodik a felmerülés ütemében a 2023. évi központi költségvetés Külgazdasági és Külügyminisztérium vonatkozó fejezeti kezelésű előirányzatán. 

2,6 milliárd a közintézményekre

A kormány további 2, 625 milliárd forint értékben járul hozzá közintézmények újjáépítéséhez Ukrajnában. A teljesítés a külgazdasági és külügyminisztérium és a pénzügyminisztérium feladata. 

Mindezek megvalósítását a külgazdasági és külügyminiszternek 2024. december 31-ig kell véghez vinnie.

forrás: index.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?