Belföld, Hírek

Megszűnt az állami tulajdon a Budapest Bankban, létrejött Magyarország második legnagyobb bankcsoportja

A Corvinus Zrt., valamint a Budapest Bank, az MKB és az MTB meghatározó tulajdonosai aláírták azt a befektetési és szindikátusi szerződést, ami alapján a magyar állam a Budapest Bankban fennálló közvetett állami részesedését – nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként, apport útján – a Magyar Bankholding Zrt. rendelkezésére bocsátja – közölte a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter sajtó és kommunikációs főosztálya pénteken az MTI-vel.

 

 

 




 

A közlemény szerint az új bankcsoportban – az apport révén – a magyar állam a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül 30,35 százalék, az MKB tulajdonosai 31,96 százalék, az MTB tulajdonosai pedig 37,69 százalék részesedést szereznek. Ezzel a lépéssel a magyar állam közvetett, többségi tulajdona megszűnik a Budapest Bankban és az apportálással kapcsolatos engedélyezési eljárást követően hamarosan létrejön Magyarország második legnagyobb, tőkeerős és jelentős növekedési potenciállal rendelkező bankcsoportja, melynek konszolidált értéke meghaladja a 740 milliárd forintot. A tranzakció előkészítésében, a létrejövő új bankcsoport stratégiai víziójának és a szinergia koncepciójának kialakításában nagy, nemzetközi tanácsadók vettek részt, a befektetési banki feladatokat a Rothschild & Co látta el, a jogi tanácsadói feladatokat a DLA Piper végezte.

A Budapest Bank, az MKB és MTB részvényesei 2020. május 26-án közös szándéknyilatkozatban rögzítették, hogy szakértők bevonásával megvizsgálják egy univerzális bankcsoport létrehozásának lehetőségeit, és ennek érdekében megalapították a három bank tulajdonában álló Magyar Bankholding Zrt.-t. Az elmúlt hónapokban a Rothschild & Co befektetési bank és számos nemzetközi tanácsadó cég bevonásával a felek elvégezték a szükséges jogi, gazdasági, pénzügyi és szervezeti átvilágításokat és felbecsülték, hogy a három pénzintézet bankcsoportként működtetése milyen szinergiahatásokat eredményez. A szindikátusi szerződés aláírása ennek a folyamatnak a végeredménye, ami lehetővé teszi, hogy létrejöjjön Magyarország második legnagyobb, hazai tulajdonú, univerzális bankcsoportja – áll a közleményben.

 

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?