Állat, Belföld, Hírek

Újabb, emberre is veszélyes vírust azonosítottak magyarországi denevérekben

Ezek a vírusok a covidhoz hasonlóan képesek állatról emberrel terjedni, és mivel ember közelében élő állatokban fordulnak elő, ezért valós veszélyt jelenthetnek.

 

 

Kemenesi Gábor vezetésével a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumában izolálták a Lloviu-vírust. A filovírusok családjába tartozik az Afrikában előforduló Marburg-vírus, és a már az európai kontinensen 2002-ben a spanyolországi denevérekben, később pedig a magyarországi denevérekben az RNS-ük által azonosított Lloviu-vírus.

Ezek a vírusok a covidhoz hasonlóan képesek állatról emberrel terjedni, ezért a WHO fokozottan figyeli őket, nehogy világjárványt okozzanak. És mivel ezek a vírusok ember közelében élő állatokban fordulnak elő, ezért valós veszélyt jelenthetnek.

Kemenesi Gábor vezetésével a Pécsi Tudományegyetem Nemzeti Virológiai laboratóriumának munkatársai a Simon Scott és Nigel Temperton által irányított Medway School of Pharmacy kutatóival közösen vizsgálták a Lloviu-vírust. A kutatásról a MedicalXpress orvosi szaklap a napokban adott hírt, amit az Index szúrt ki.

A kutatók denevérszérumokkal végzett antitest-kimutatási kísérletekkel azonosították Magyarországon befogott denevérekben a vírust, ami mellesleg az ebola közeli rokona. A kísérletekből pedig kiderült, hogy a Lloviu képes emberi sejteket megfertőzni és szaporodni is, ami aggodalomra ad okot.

Még aggasztóbb információ, hogy Lloviu-vírus az ebolával nem mutatott ki keresztaktivitást, és ebből arra lehet következni, hogy a már létező ebola-szérumok nem biztos, hogy hatásosak ellene.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?