Belföld, Hírek

Még tovább drágul a kenyér, bár már legalább 45 százalékkal kerül többe január óta

Az aszály miatt viszont újabb áremelkedésre kell készülni. Az állati termékek ára is feljebb mehet.

 

 

Január óta már legalább 45 százalékkal drágult szinte mindegyik pékáru a megemelt munkabéreket, és az energiaár emelkedése miatt. Ugyanakkor a drágulásnak még nincs vége, sőt, valójában most jön a feketeleves: a gabonaárakkal együtt az étkezési búza árának a megduplázódása ugyanis még csak most épül be a liszt és a pékáruk költségeibe – írja a hvg.hu.

A szárazság és az aszály miatt világszerte csökken a termés. Magyarországon is még alig indult el az aratás, máris látszik, hogy míg az ország nyugati felén örvendeznek, a keleti régióban kétségbeesnek a gazdák a betakarítás részeredményeit látva.

Ráadásul a gabonaárak is az egekben vannak: májusban 134,8 ezer forint volt egy tonna búza felvásárlási ára forgalmi adó és szállítási költség nélkül, ez pedig kétszer magasabb a tavaly nyári áraknál. Ez azonban még nincs benne az üzletek áraiban.

„A 130-140 ezer forintos búza még nincs beárazva” – mondta a lapnak a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára, Pótsa Zsófia.

Hozzátette: az üzletekben ugyan már jócskán többet fizetünk a kenyérért, de a malmok és a pékek egyelőre a munkabéreket, az energiaárakat és egyéb költségeket árazták be, most jön az aratás után a készletek feltöltésével a megdrágult étkezési búza beépítése az árakba.

Tavaly nyáron 65-70 ezer forint volt egy tonna étkezési búza, a mostani vásárlási dömpingben pedig 135 ezer forint.

Erre jöhet rá még az aszály felára, amit még most, az aratások megkezdése után is csak óvatosan tudnak megbecsülni. Ráadásul az aszály nemcsak felezi, harmadolja a termést, hanem a minőségre is kedvezőtlenül hat.

De a szárazság miatt nemcsak a kenyér drágulhat, hanem az állati termékek ára is feljebb mehet.

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?