Belföld, Hírek

Jövő héten már a mozik is nyithatnak: Íme Orbán Viktor legújabb bejelentései a járványhelyzetről

Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában jelentette be a járvánnyal kapcsolatos legfrissebb fejleményeket.

 

 

 

 


Ahogy arról a Blikk korábban beszámolt, a kormány a beoltottak számához kötötte az nyitást, aminek az első lépcsőfoka az üzletek, illetve szolgáltatások újraindulása volt. A következő lépcső 3,5 millió beoltottnál fog következni, ekkor ugyanis kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai is.

Csütörtök délelőtt Gulyás Gergely a Kormányinfón számolt be arról, hogy a terasznyitás mellett a kijárási tilalom is kitolódik, így 22 óra helyett 23 óra lesz a kijárási korlátozás kezdete, amint elérjük a 3,5 millió beoltottat. Ez pénteken meg is történt, amit Orbán Viktor a Facebook-oldalán jelentett be. Mint írta, ennek értelmében szombaton újranyithatnak a teraszok, kitolódik a boltok nyitvatartása, illetve fokozatosan megnyitják az iskolákat is.

4 millió beoltottnál pedig az életünk egy újabb darabját kaphatjuk majd vissza, ugyanis a mozik, színházak, fürdők is újraindulhatnak majd, amiket hatályos védettségi igazolvány birtokában lehet majd látogatni.

Orbán Viktor a pénteki napot az operatív törzs ülésével kezdte, amelyen megvitatták a hazai járványhelyzet alakulását. A nyitás további részleteiről pedig a Kossuth Rádió reggeli műsorában számolt be.

 

A miniszterelnök azzal kezdte, hogy a WHO főigazgatójával való találkozásakor nem kérdezte meg tőle, nem tartja-e korainak a magyar kormány döntését a nyitásról, mivel saját ütemezés szerint haladnak. Elmondta, már 3 508 846 személyt oltottak be, így a teraszok holnap nyithatnak.

„Rám is vár egy korsó sör a teraszomon” – jelentette ki, majd így folytatta:

„Ez az egy év nehezen kibírható volt” – mondta. Újabb szabályokat is hoztak a teraszok nyitása miatt, így a kijárási tilalom szombaton már 23 órakor fog kezdődni.

Hozzátette, jövő hét közepén meglehet már a 4 millió beoltott. Ekkor megnyitják a szolgáltatások körét azok előtt, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Ezen szolgáltatások a:

  • színházak,
  • mozik,
  • cirkuszok,
  • tánc és zeneművészeti események,
  • fitnesztermek,
  • uszodák,
  • közfürdők,
  • jégpályák,
  • állatkertek,
  • vadasparkok,
  • kalandparkok,
  • vidámparkok,
  • játszóházak,
  • múzeumok,
  • könyvtárak,
  • sportesemények,
  • szállodák
  • és az éttermek belső helyiségei.

Az iskolák nyitásával kapcsolatban elmondta, a vártnál zökkenőmentesebben haladt minden. Hozzátette, az egy oltással rendelkezők már védettnek tekinthetőek, így a gyerekeink is biztonságban vannak. Mint mondta, a felnőtt lakosság fele már védett lesz a következő hét közepére.

Elárulta azt is, hogy május közepén előállhat az a helyzet, hogy mindenkit beoltották már, aki regisztrált. Ha pedig a Magyarországon lévőket már beoltották, utána a világon máshol élő magyarok jönnek. Hozzátette, már a 16 és 18 év közöttiek is beolthatóak, de egyelőre csak a Pfizerrel, így annyi oltóanyagot fognak elkülöníteni számukra, amennyi szükséges. A veszélyhelyzet meghosszabbításáról elmondta, nem a hatalmat, hanem a cselekvőképességet kell nézni.

„Veszélyes helyzetben vagyunk” – mondta, illetve hozzátette, ez szükséges ahhoz, hogy a kormány erős felhatalmazással rendelkezzen és akcióképes maradjon a nyári szünet alatt is.

A koronavírusban elhunyt magyarokkal kapcsolatban kijelentette, több tiszteletre lenne szükség, mivel ez nem politikai ügy.

„Nekem egyetlen magyarnak a halása is fáj, ha nem lett volna ilyen betegsége, akkor életben tudott volna maradni” – tette hozzá, illetve azt is kifejtette, hogy az európai halálozási statisztika azt mutatja, Magyarország egy tartható pozícióban van. A magyar statisztika viszont nem tesz különbséget aközött, hogy valaki koronavírusban hunyt el, vagy olyan betegsége volt, ami miatt meghalt volna, de időközben kiderült, hogy elkapta a fertőzést. Mint mondta, őt az adatot nézi, hogy az utolsó békeévhez képest mennyivel több halott van, amiben nem állunk olyan rosszul.

Elmondta, a politikát belekeverték Európában a vakcinaügybe, ezért a „politika felülírta az emberség szempontját”.

„Számunkra csak ember van meg emberélet” – jelentette ki, illetve hozzátette, őt nem érdekli, a macska fehér vagy fekete, csak fogja el az egeret. Utalva ezzel arra, hogy nem szabadna különbséget tenni a vakcinák között. A magyarok számára az a tanulság, azért állunk ilyen jól, mert Magyarországnak senki nem mondhatja meg, mit tegyen és mit ne, így jobb döntéseket tudunk hozni.

A következő évek költségvetéséről elmondta, a magyar jogrendszer nagyvonalú és bölcs, így hagy mozgást a költségvetés módosítására, ami járványhelyzet esetén jól jön. Elmondta, nem tudja azt ígérni, hogy nem fognak majd módosítani pár rendeletet a költségvetésben. A 2021-es év költségvetési módosítás a gazdaság újraindításáról szól, ahogy a 2022-es is. Mint mondta, nagy segítséget nyújtottak a családoknak és vállalkozásoknak, így most már a gazdasággal is törődniük kell. Hozzátette, a vendéglátósoknak kifizetik a bértámogatást májusra is, bár akkor már nyitva lehetnek.

Megemlítette, hogy Brüsszelben fog tárgyalni ma. Mint mondta, a pénzügyi kérdések rendeződtek, ő inkább az EU jövőjére kíváncsi.

„Nagy változások előtt állunk” – tette hozzá, mivel az EU gazdasági járványkezelő programot fog indítani, és szeretné látni, egy hasonló helyzetre hogyan fognak felkészülni.

A rendőrség munkájával kapcsolatban hozzátette, ők még úgy álltak hozzá 30 évvel ezelőtt a rendőrökhöz, hogy „Vettünk nektek Yamahát”, de ma már az emberek máshogy viszonyulnak hozzájuk. Mint mondta, a rendőrség helye a magyar emberek fejében a tiszteletre méltó foglalkozások közé van besorolva. Hozzátette, az, hogy a közrend nem bomlott fel az utóbbi évben a veszélyhelyzet miatt, és hogy nem a káosz felé mentünk, a rendőröknek köszönhető.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?