Hírek

Amerika bekeményít: Orbán Viktor nem sok jóra számíthat az új amerikai nagykövettől

Sok kellemetlen percet okozhat Orbán Viktor kormányfőnek az Egyesült Államok leendő magyarországi nagykövete, legalábbis az ígéretei alapján.

 

 

Kőkemény csatákra számíthat a magyar kormány, ha az USA új budapesti nagykövete elfoglalja a hivatalát. „A magyar kormány orosz befolyás alatt áll, amivel meg kell küzdeni. Hogy ezt megtehessük, a legmagasabb magyar kormányzati körök előtt nyíltan hangot kell adnunk aggodalmainknak” – jelentette ki David Pressman a szenátus külügyi bizottsága előtt tartott meghallgatásán a hvg.hu tudósítása szerint. Az USA leendő budapesti nagykövete szerint a valóságot megszépítő kijelentés, hogy Magyarországon hanyatlik a demokrácia.

David Pressman a meghallgatáson úgy fogalmazott: „A sajtószabadság leépítése és az igazságszolgáltatás befolyásolása szándékosan hozott, tudatos döntés”.

A nagykövetjelölt legfontosabb üzenete a civil szervezetek támogatása volt:nem volt olyan kérdés, amelynél ne mondta volna el, mennyire fontosnak tartja leendő munkájának ezen részét. Pressman szerint a civileket a magyar kormány megpróbálja kizárni a demokratikus folyamatokból, így szükségük lesz az amerikai nagykövetség támogatására ahhoz, hogy részt tudjanak ezekben venni.

Pressman a lehető legteljesebb amerikai segítséget ígérte a magyarországi civil szervezeteknek, akiket a Fidesz-kormány megpróbál kizárni a demokratikus folyamatokból. Erre a nagykövetjelölt többször is visszatért, amivel egyértelművé tette, hogy az Egyesült Államok a civilek támogatásával szállna szembe a Fidesz-kormánnyal.

Pressman szerint szükséges a korrupcióval kapcsolatos kérdésekkel való szembenézés is – írja a hvg.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?