Egészségügyi ötletek

Jó nagy pofonba szaladsz bele, ha e-cigizel vagy „iqosozol” az egészségesebb cigizés vagy a leszokás érdekében

Sok dohányos próbál meg e-cigaretta vagy hevített dohánytermékek segítségével leszokni, na, nekik van egy rossz hírünk.

 

 

Május 31.-én volt a dohányzásmentes világnap, ennek apropóján osztrák tüdőgyógyászok a legújabb tanulmányok elemzésével kimutatták, hogy – a gyakran ismételt állítással szemben –

az e-cigaretta a hevített dohánytermékekkel egyetemben nem jó módszer a dohányzásról való leszokásra, sőt, még fokozhatja is a nikotinfüggőséget, plusz a hagyományos cigarettákhoz hasonló mennyiségben tartalmaznak egy sor mérgező anyagot és kátrányt.

Az Osztrák Pneumológiai Társaság (ÖGP) ezért óva inti a dohányosokat attól, átálljanak az e-cigarettára a leszokás reményében.

Az e-cigaretták és a hevített dohánytermékek nem égetik a dohányt, hanem 350 fok körüli hőmérsékletre hevítik és párologtatják a dohányt vagy a „folyadékot”. Ezek többsége nikotint tartalmaz, és a párát belélegzőt ugyanúgy függővé teheti, mint a dohányost:

„Ahelyett, hogy a szervezetet leszoktatná a nikotinról és méregtelenítené, továbbra is nikotinnal táplálja. A nikotintapasszal és a nikotinos rágógumival végzett nikotinpótló terápiát átmeneti megoldásnak találták ki, a nikotintartalmú e-cigaretta vagy a hevített dohánytermékeket a gyártók éveken, évtizedeken át tartó folyamatos fogyasztásra szánják, így a nikotinnak a szívre és az érrendszerre gyakorolt negatív hatásai miatt ugyanolyan káros, mint a hagyományos cigaretta”

– figyelmeztetett a linzi Ordensklinikum kutatója és az osztrák környezeti, foglalkozás-egészségügyi és dohányzásellenes munkacsoport vezetője, Christopher Lambers.

forrás: player.huVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?