Egészségügyi ötletek, Életmód, Érdekes

Mi történik, ha naponta kétszer vagy többször zuhanyzol?

Ha megszoktad, hogy reggel az az első dolgod, hogy zuhanyozni mész, majd edzés után szintén felfrissíted magad, a nap végén pedig egy forró fürdővel zárod le a napot, akkor jó ha tudod, hogy többet ártasz az egészségednek, mint gondolnád. A túl gyakori fürdés és zuhanyozás, valamint a túlságosan hosszú ideig tartó zuhany ugyanis károsíthatja a bőrt, a hajat, sőt még a reproduktív képességet is befolyásolhatja.

 

 

 

6 A hajad zsírosabbnak tűnhet

Naponta mosas zsiros haj

A frissen mosott haj nagyszerűen néz ki és az érzése sem fogható semmihez, de a túlságosan gyakori samponos mosás zsírossá teheti a hajat. Minden alkalommal, amikor a kedvenc samponodhoz nyúlsz és belemasszírozod a fejedbe, a fejbőröd egyre több faggyút kezd el termelni, ha pedig hozzászoktatod a tested a mindennapi hajmosáshoz, a fejbőröd azt az üzenetet fogja kapni, hogy több zsírt kell termelni a fejbőr kiszáradásának megakadályozása végett. Ez egyrészt jó, másrészt azonban a haj sokkal zsírosabbnak tűnik tőle.

5 A bőröd elkezdhet kiszáradni

af8d145aff95169ffa5c520a11

Bár általában a rendszeres zuhanyozás hiánya az, amit rossznak vélünk, valójában a túlzásba vitt zuhanyozás az, ami többet árt, mint használ. A tusfürdők, szappanok és a forró víz ugyanis eltávolítják a testünkön lévő egészséges baktériumokat és illóolajokat a bőrünkről, pedig ezek az olajok segítenek, hogy tovább maradjon fiatalos és egészséges a bőrünk. Éppen ezért bizonyos esetekben a bőrgyógyászok azt tanácsolják, hogy heti 2-3 alkalommal zuhanyozzunk annak érdekében, hogy megelőzzük a viszketést és a túlságosan száraz bőrt.


4 A szokásosnál több korpásodást észlelhetsz

18b3d15ab688e49693c5930f01

Sok sampon állítja, hogy a hajad fényesebb, dúsabb és korpamentes lesz tőle, de ha túl gyakran használod őket, akkor pont fordított hatást fogsz elérni. A túlzott hajmosás irritálhatja és viszkető érzést okoz a fejbőrön. Ez végül korpásodáshoz vezethet, bizonyos esetekben pedig akár hajhulláshoz is.

3 A bőröd érzékenyebbé válhat

Minden napos zuhanyzas

A hosszú, forró zuhanyozás egy egészséges módja annak, hogy letisztítsuk a bőrünk és távol tartsuk magunktól a kellemetlen kórokozókat, de ettől még nem baj, ha néha kitesszük a szervezetünket némi szennyeződésnek vagy baktériumnak, ez ugyanis csak erősíti az immunrendszerünket és nagy segítségünkre lehet a vírusok elleni hatékony küzdelemben. A túlságosan gyakori zuhanyozás megzavarhatja a bőr mikrobiomáját, amitől az irritált, repedezett és vörösessé válik.

2 Nehezebb lehet a haj kibogozása

79982d58b4945766d6c0860c63

Ha zuhanyozás után azonnal megszárítod a hajad, akkor az mindig olyan hatást kelt, mintha csak most léptél volna ki a kedvenc fodrászodtól, viszont ha minden nap ezt csináljuk, az nem tesz jót a hajnak. A túl gyakori hajmosástól szárazzá, törékennyé és töredezetté válik a haj, ha pedig ez megtörténik, akkor nehezebb lesz kifésülni és formázni is.

1 Befolyásolhatja reproduktív egészséged

Ketnaponta zuhanyozas

Az intim testrészek illatos szappanokkal és gélekkel történő mosása felboríthatja az egészséges pH-értéket. Ez pedig bakteriális egyensúlyhiányhoz, irritációhoz vezethet, sőt még a reproduktív egészséget is befolyásolhatja. A legjobb, ha enyhe, illatmentes tisztálkodószereket választasz az intim testrészek körüli terület mosásához.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?