Hírek

Küszöbön a nagy háború? Ez lehet Putyin ördögi terve, hogy megtámadja a NATO-t

Az Ukrajnában zajló háború sokakban indította meg a gondolatot, hogy Putyin talán többet szeretne, mint az Ukrajnához tartozó, oroszbarát szakadár államok megszerzése. A XXI. század egyik leghatalmasabb vezetőjének talán az lehet a végső célja, hogy visszaállítsa a volt Szovjetuniót?

 

 

Nemrégiben felmerült egy törvényjavaslat az orosz parlamentben, vagyis a Dumában, amiben Jevgenyij Fedorov, képviselő azt indítványozta, vonják vissza Litvánia függetlenségét. Az orosz képviselő azzal indokolta a törvényjavalatot, hogy az eredeti függetlenségi nyilatkozatot szerinte egy alkotmányellenes testület, a szovjet Államtanács fogadta el, amivel több ponton szembement az alkotmánnyal.

Amennyiben érvényre tudják juttatni azt a felvetést, miszerint Litvánia jogtalanul függetlenedett 1991-ben a Szovjetuniótól, akkor belépőként használhatják az azóta független és egyébként NATO-tag országot egy igencsak csavaros jogi és geopolitikai érvelésnél.

Nem ez volna az első eset: a februárban kirobbant – és mind a mai napig tartó – ukrajnai háború formailag azzal kezdődött, hogy Vlagyimir Putyin aláírta a szakadár donyecki népköztársaság elismeréséről szóló dokumentumot, amivel indoka lett arra, hogy meginduljon annak „felszabadítására”.

Egy megkérdezett biztonságpolitikai szakértő szerint szinte elképzelhetetlen, hogy Litvánia függetlensége egy orosz beavatkozás nyomán szűnjön meg.

„Nem véletlenül hangoztatták korábban is baltikumi politikusok, hogy bár Putyin elnök és az orosz vezetés Oroszországról beszél, de a Szovjetunióról álmodik, s visszaállítaná a Szovjetunió szétesése előtti határokat.

Viszont nem szabad elfelejteni, hogy kiszámíthatatlan válaszok jöhetnének egy ilyen orosz lépés nyomán. Ne feledjük, Moszkva nem igazán számolt azzal, hogy az Ukrajna elleni háború következtében Svédország és Finnország – feladva hagyományos semlegességét – micsoda sebességgel kéri majd felvételét a NATO-ba” – mondta el Tarjányi Péter, biztonságpolitikai szakértő az Index kérdésére.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?