Belföld, Hírek

Márki-Zay Péter: „Lehet, hogy néhány százezer embernek ki kell menni az utcára”, vértelen forradalom sem zárható ki

Interjút adott Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom kormányfő-jelöltje, aki radikális változásokról, a kormány leváltásáról és az ellenzéki összefogásról is beszélt.

 

 

 

 


Arra a kérdésre, hogy szerinte most garantálható-e, hogy az ellenzéki pártok a megállapodásnak megfelelően bonyolítják le az előválasztást, meglepő módon egy határozott nemmel válaszolt.

– Azt látom, a pártok továbbra is próbálnak kisiklani az előválasztás alól egy csomó helyen és a nyílt demokratikus küzdelem helyett füstös szobákban előre lezsírozni az eredményt. Nagyon határozottan kértem, hogy legyen két forduló, de a hat párt ezt elutasította. Pedig ebben óriási a kockázat: Szombathelyen például majd 33 százalékkal egy fordulóban megválaszthatják a DK-s Czeglédy Csabát, aki viszont támadhatósága és 43 százalékos elutasítottsága okán elbukhat a Fidesszel szemben. De láthatóan a DK-t az sem zavarja, ha ez így lesz – nyilatkozta a Népszavának adott interjújában Márki-Zay Péter.

A politikus 2018-ban az október 23.-i tüntetés előtt azt mondta, 62 éve nem volt forradalom Magyarországon, de lehet, hogy a következőre nem kell ennyit várni, az állítását pedig továbbra is fenntartja.

– Egy, Orbán Viktorhoz korábban viszonylag közel álló ismerősöm mondta, ha a miniszterelnök azt látja, elveszítheti a választást, nem lesz itt semmilyen választás. Számomra egyébként nyilvánvaló, úgy nincs értelme az ellenzéknek nyernie, ha közben hivatalban marad Polt Péter legfőbb ügyész, a tisztán fideszesekből álló Médiatanács, továbbra sem szólhat a Klubrádió, és még sorolhatnám – magyarázta a politikus, aki szerint békés, de radikális változásra van szükség.

– Semmi értelme a Fidesz kétharmados törvényeihez tartani magunkat. Ilyen értelemben egy vértelen forradalom sem zárható ki. Abban az értelemben, ahogy például Belgrádban volt. Lehet, hogy néhány százezer embernek ki kell menni az utcára – nyilatkozta Márki-Zay. Elmondása szerint nem a Fideszesekkel van bajuk, hanem a bűnözőkkel.

– Budapesten az önkormányzati választás után kitakarították a fideszeseket, de meghagyták a tolvajokat, mi itt Hódmezővásárhelyen kitakarítottuk a tolvajokat, de megtartottuk a szakmailag jó fideszeseket. Ezen ők lepődtek meg a legjobban – világított rá.

Márki-Zay korábban azt mondta, szerinte több ellenzéki polgármestert is megvett a Fidesz. Ugyan konkrét neveket most sem mondott, ezzel kapcsolatban csupán annyit árult el, hogy több ilyen polgármesterről is tud, főképp kistelepülésekről. Arra a kérdésre, Mirkóczki Ádámot közéjük sorolja-e, azt mondta, nem rá gondolt.

– Az biztos, hogy a saját frakciójával több baja van, mint a Fidesszel. Azok a nyilatkozatai sem segítenek, amelyekben azt mondja, hogy már nem része az ellenzéknek – válaszolta Mirkóczkival kapcsolatban.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?