Hírek, Külföld

Zelenszkij üzenete Moszkvának: Ha tovább ölik az embereinket Mariupolban, kivonulunk a béketárgyalásokból

Volodimir Zelenszkij kemény kijelentéseket tett a szombaton tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján. Az ukrán elnök több olyan feltételt is megfogalmazott, amelyre vörös vonalként tekint és nem hajlandó folytatni a béketárgyalásokat, ha ezeket átlépik az oroszok.

 

 

Volodimir Zelenszkij a kijevi metróban tartott sajtótájékoztatóján ultimátumot adott Moszkvának. Kijelentette, hogy amennyiben Oroszország megöl bárkit Mariupol védői közül, vagy folytatja a függetlenségi népszavazást a részben megszállt déli Herszon és Zaporizzsja vidékeken, Ukrajna felfüggeszti a béketárgyalásokat Moszkvával.

– Ha az embereinket megölik Mariupolban, ha álnépszavazást hirdetnek az új álköztársaságokban, Ukrajna nem vesz részt semmilyen tárgyalási folyamatban – jelentette ki határozottan Zelenszkij.

Az ukrán elnök szerint a népszavazás folytatása nem hoz hasznot diplomáciai rendezése szempontjából, diplomáciai úton akadályozni fogja a háború végét.

– Ez határozottan rossz lépés Oroszország részéről. Ez azt bizonyítja, hogy azelőtt minden, a diplomáciai csoportok találkozói, az egész csak fikció és politikai színház volt, nem mellesleg nagyon rossz színészekkel – jelentette ki.

Zelenszkij újságírói kérdésre azt felelte, hogy egy tárgyalódelegáció korábbi megmérgezése ellenére nem fél találkozni Putyin elnökkel, bár a családja nem így vélekedik a dologról

“Nincs jogom félni, mert a népünk megmutatta, hogy nem fél semmitől. Az igaz, hogy féltik a gyerekeiket, de az emberek a puszta kezükkel tartóztatták fel a tankokat.” – mondta az elnök.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?