Belföld, Hírek

Egy friss felmérés szerint Magyarországon van az unióban a harmadik legkevesebb fiatal diplomás

Egy friss kutatásból derült ki, hogy Magyarország a sereghajtók közé tartozik a tekintetben, hogy a 25-34 év közti fiatalok hány százalékának van felsőfokú végzettsége.

 

 

Az Európai Unió területén élő 25-34 év közötti lakosság mintegy 41 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel, és mint kiderült, az EU-ban több diplomás nő van, mint férfi. A legfrissebb Eurostat kutatásból pedig az is kiderült, hogy 2030-ra az Unió már 45 százalékra szeretné növelni a diplomások arányát.

Az uniós átlag 41 százalék volt, amivel szemben Magyarországon csak 32 százalék volt ez az arány. Ez pedig az uniós országok közül hátulról a harmadik helyre volt elegendő. Ennél csak Romániában (23 százalék) és Olaszországban (28 százalék) volt rosszabb a helyzet, és egy százalékponttal még Bulgária is beelőzte a magyarokat a listán.

A legtöbb diplomás Luxemburgban (62 százalék), Írországban (61 százalék) és Cipruson (58 százalék) volt. Érdekesség, hogy az uniós országokban a diplomások közt magasabb volt a nők aránya, mint a férfiaké: előbbiek közül 47 százalék, míg utóbbiak közül csak 36 százalék szerzett felsőfokú végzettséget – írja a Pénzcentrum az Eurostat felmérése alapján.

Az uniós tagországok közös célkitűzése szerint 2030-ra már legalább 45 százalék kellene hogy legyen a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya államonként. Az Eurostat felhívta a figyelmet arra is, hogy a felsőoktatási végzettség egyre fontosabbá válik, hiszen a magasan képzett személyek iránt megnövekedett a kereslet is. A lap szerint felsőoktatás alapvető szerepet játszik a társadalomban azáltal, hogy elősegíti az innovációt, fokozza a gazdasági fejlődést és növekedést, valamint általánosságban javítja a polgárok jólétét.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?