Belföld

Véletlenül törölthették a szabálysértési nyilvántartás adatbázisát

2018 elején egy kommunikációs hiba miatt törölhették az interneten is elérhető Szabálysértési Nyilvántartási Rendszer (SZNYR) teljes elektronikus adatbázisát, derül ki a 24.hu cikkéből. Az SZNYR-t az állami tulajdonú IdomSoft Informatikai Zrt. fejlesztette és üzemelteti. Az IdomSoft építette ki az idei parlamenti választás nem túl jól vizsgázó informatikai rendszerét is, a két évig tartó munkáért 9 milliárd forintot kapott a 350 alkalmazottat foglalkoztató állami cég.
 
A 24.hu úgy tudja, hogy az

IdomSoftnál az SZNYR átalakítása alatt csúszott be egy kommunikációs hiba, ezért nyomták meg a törlés gombot.

A történtek hátterében az állhat, hogy ez év elejére volt előirányozva az új, NOVA-ESZNYR névre hallgató rendszer használata az önkormányzatoknak, a közterület-felügyeleteknek, valamint a közlekedési felügyelőségeknek. Ha minden igaz, ezen átállás közben veszhettek el az adatok.
 
Az SZNYR országos adatbázisában a szabálysértést elkövetők, a helyszíni bírságoltak, a szabálysértési eljárás hatálya alatt állók személyes adatai és az ügyek alapinformációi szerepelnek, ezekhez a regisztrált intézmények és állami szerveknek van hozzáférése egy internetes felületen. Ha történt véletlen adattörlés, akkor az hosszú ideig akadályozhatta például a szabálysértési bírságok rendezését, A 24.hu szerint

csak a hagyományos, papíralapú nyilvántartás mentette meg a céget attól, hogy egy óriási botrány közepébe csöppenjen a választás előtt.

Az IdomSoft fejlesztette egyébként az Ügyfélkaput, az okmányirodai hálózatot, a személyiadat- és lakcímnyilvántartást, az integrált gépjármű felelősségbiztosítási nyilvántartást és a határellenőrzést szolgáló schengeni információs rendszert is, emlékeztet a 24.hu.
 

SZNYR belépési felület

 
Elküldtük a történtekkel kapcsolatos kérdéseinket az IdomSoftnak és a Belügyminisztériumnak, amint kapunk választ, cikkünket frissítjük.
Update:
Az IdomSoft a következő tájékoztatást adta a 24.hu értesülésével kapcsolatban:

A 24.hu portálon 2018. április 19-én 6 órakor közzétett cikkel szemben az IdomSoft Zrt. leszögezi, hogy a szabálysértési nyilvántartási rendszer részét képező szabálysértési nyilvántartások közhiteles, hatósági nyilvántartások rendszerében adatvesztés nem következett be. A szabálysértési nyilvántartási rendszer magas rendelkezésre állása, az informatikai biztonsági követelményeknek megfelelő redundáns felépítése, valamint a kapcsolódó rendszeres adatbázis mentés egyébként is kizárja az adatvesztés lehetőségét. A lementett adatok felhasználására nem volt szükség, mivel az adatbázisból nem történt törlődés, az hiánytalanul, folyamatosan tartalmazza a nyilvántartás adatait. Az előzőekből következően anyagi kár nem keletkezett, személyi felelősségre vonás nem indokolt, mert nincs miért.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?