Belföld, Hírek

Nem csak a koronavírus tombol: hatalmas szupervihar söpör végig két országon holnap

Egy eddig soha sem tapasztalt erősségű szuperciklon közeledik a Bengáli-öböl partjai felé, várhatóan bő egy nap múlva csap le a térségre.

 

 

 

 




 

Az Amphan nevű szuperciklonnál erősebb vihart még sosem észleltek a Bengáli-öbölben. A szél hétfőn erősödött fel, ekkor 270 kilométer/órával tombolt, és bár azóta már mérséklődött, így is négyes erősségű hurrikánnak számít, azaz több mint 240 kilométer/órás szélsebességű tájfunnak – írja a Portfolio.

1999-ben a legutóbbi szupervihar 15 ezer falura csapott le, és 10 ezer emberáldozatot követelt. Az indiai partokat várhatóan szerda reggel éri el az Amphan, a 14 millió főnek otthont adó Kolkata városa közelében. Megeshet, hogy a térsget evakuálni kell majd, ugyanis a partok közelében 260 ezer ember van közvetlen veszélyben.

A vihar útjában kevésbé fejlett területek vannak, ahol sokan laknak ideiglenesen összetákolt építményekben. Szükség esetén Nyugat-Bengáliában általában 500 ezer embernek tudnak menedéket biztosítani, azonban ez a szám a koronavírus-járvány és az ezzel járó társadalmi távolságtartás fontossága miatt 200 ezer fő lehet csupán.

Bangladesben 2 millió embert evakuálnak a parthoz közeli területekről, 12 ezer menedékhelyre. Itt 9,2 millió embernek lehetne a társadalmi távolságtartás szabályai mellett menedéket találni, így ezen a területen sokkal kedvezőbb a helyzet.

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?