Belföld, Hírek

Az árstop után nagy bajban leszünk: még jobban elszabadulhatnak az árak – videó

Az árstop után akár 25-30 százalékkal többet fizethetünk az élelmiszerekért.

 

 

A háború globális élelmiszer és energiahiányhoz vezetett, ami miatt világszerte minden sokkal drágább lett. Raskó György agrárközgazdász megosztotta, hogy a növényi olaj, köztük a napraforgóolaj hónapok óta olyan árszinten van, ami teljesen irracionális, a boltok polcain is alig találni ezeket az árukat.

„A magyar kormány is alapvető élelmiszerekre árbefagyasztást írt elő abban bízva, hogy néhány hónap múlva majd normalizálódik a helyzet, de úgy tűnik, hogy még tovább emelkedtek az árak. Ha megszűnik az árbefagyasztás és újra szabadpiaci áron adhatók az alapélelmiszerek, egyik napról a másikra akár 25-30 százalékkal is többet kell fizetnünk értük. Ami igen kellemetlen a hazai vásárlóknak, de Európa más országaiban is ugyanez lesz a helyzet.”

„A magyar gazdákat, akik gabona- és olajtermelők, pozitívan érinti, bár költségeik a műtrágya miatt a háromszorosára nőnek. A búza-, kukorica- és napraforgó-termelőket nem kell sajnálni ebben az évben, rekordbevételekre számíthatnak” – mesélte Raskó György a Reggeli mai adásában.

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?