Hírek

49 fokot (!) hozhat a Cerberus hőhullám Európa egyes részeire

Brutális hőhullám söpör végig Dél-Európa egyes részein, a következő napokban rekord hőmérsékletre lehet számítani. Spanyolország, Franciaország, Görögország, Horvátország és Törökország egyes részein a hőmérséklet meghaladhatja a 40 fokot, Olaszországban pedig elérheti a 49 fokot is.

 

 

 

Vörös riasztást adtak ki tíz olasz városra, köztük Rómára, Bolognára és Firenzére.

Az olasz média arról számolt be, hogy kedden meghalt egy negyvenes éveiben járó férfi, miután összeesett Észak-Olaszországban. A 44 éves munkás a Milánó feletti Lodi városában gyalogos átkelőket festett, majd összeesett a hőségtől, végül a kórházban meghalt.

„El kell kezdenünk tenni valamit az éghajlatváltozás ellen. Felelősségteljesebbnek kell lennünk. A kár már megtörtént. Tennünk kell valamit ellene. De nem csak a kormánynak… Minden az emberekkel kezdődik. Mindannyiunknak tennie kell valamit: kevesebb műanyagot használni, nem használni a légkondit, elektromos autót használni” – mondta a BBC-nek egy olasz turista.

A Cerberus hőhullám – amit az Olasz Meteorológiai Társaság Dante Isteni színjáték című művében szereplő háromfejű szörnyetegről nevezett el – várhatóan még szélsőségesebb körülményeket hoz a következő napokban.

A kedden várható sokéves átlaghőmérséklettől való eltérés.
A kedden várható sokéves átlaghőmérséklettől való eltérés. Kép: Tropical tidbits

Spanyolországban napok óta 45 fokig melegszik a hőmérséklet, és az ország nagy részén ez éjszaka sem csökken 25 fok alá. Extremadura régióban pedig a szárazföld felszínének hőmérséklete kedden elérte a 60 fokot.

Az Egyesült Királyság nemzeti meteorológiai szolgálata, a Met Office szerint pénteken tetőzik a hőmérséklet. A BBC Weather szerint Dél-Európa nagy részén 40 fok körüli hőmérséklet várható.

Az olasz időjárás-előrejelzők arra figyelmeztetnek, hogy a következő hőhullám – amit a görög mitológiában a lelkeket az alvilágba szállító kompos után Charonnak neveztek el – a hőmérsékletet Rómában 43 fokra, Szardíniában pedig 47 fokra fogja emelni.

forrás: noizz.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?