Celeb / Híresség

Mi jöhet még?! A politikusok mellett Alekoszt is megfigyelték a zsaruk

Megviselték az engedély nélküli felderítésekkel megbízott nyomozókat az ügyek – árulta el egyikük a Blikknek.

 

 

A Blikk szerdán írta meg, hogy bejelentést kapott az ügyészség arról, hogy engedély nélkül figyelhettek meg embereket a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Felderítő Főosztályának nyomozói az elmúlt években. Köztük volt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, a Ligetvédők csoportjának több tagja, illetve egy celeb is. De a gyanú szerint senki megfigyelésére nem volt engedély.

– Tüntetéseken és egyéb tömegrendezvényeken valóban feladat volt a szervezők figyelemmel kísérése. Akik ugye, néha politikusok – mondta neve elhallgatását kérő, egykori felderítő nyomozó lapunknak. – Elvileg azért, hogy ha változtatni akarnak az előzetesen bejelentett programon vagy útvonalon, akkor arról a vezetés mielőbb értesüljön. Tudtommal nem alkalmaztunk engedélyhez kötött eszközöket, módszereket, ám ezt sokunk így is aggályosnak érezte, aminek sokszor hangot is adtunk. A válasz az volt, hogy csak a célszemélyek védelme érdekében kellett a feladatot ellátnunk.

Egy másik volt kollégája arról panaszkodott, hogy bűnügyi nyomozások helyett ellenzéki politikusokat, illetve az ellenzékhez köthető magánszemélyeket figyeltek meg. Ezekre a feladatokat pedig magas helyekről érkező kérések alapján végeztették el velük rendőrségi vezetők. Az országgyűlési választásokhoz közeledve egyre inkább csúsztak bele ezekbe.

Éppen emiatt a felderítő nyomozó végül saját maga választotta azt, hogy leszerel, mert egyre inkább meghasonlott, megviselte a feladat.

Hogy Hadházy Ákost miért figyelték meg, az még csak-csak világos, ám hogy a Való Világban feltűnt Alekoszt miért, arra aligha akad normális magyarázat. Úgy tudjuk, a celebet a nyomozók még egy falunapra is követték, miután arról írt, hogy augusztus 20-án át akarja úszni a Dunát, ám helyette a kukoricásban kötött ki. A celeb nem lepődött meg a híren.

– Hozzá vagyok szokva, hogy engem figyelnek. Ha akkor belemegyek a Dunába, vagy a tűzijátékot kell megállítani vagy engem. Életveszélyes a folyóba belemenni, és a hatóságoknak az a dolguk, hogy az olyan, kiszámíthatatlan és rizikós alakokat, mint én is voltam, figyeljék és megmentsék. Örülök, hogy végezték a dolgukat!– jelentette ki szarkasztikusan.

Előfordult, hogy egy-egy megfigyelésen akár húsz nyomozó is részt vett. A rendőrség az ügyészséghez küldte a Blikk munkatársát, akinek a megkeresésére a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője azt közölte, a dokumentumban szereplő állításokat egy másik, jelenleg már folyó nyomozásban vizsgálják.

Tavaly júliusban egyébként – mint a Blikk is beszámolt róla – felfüggesztették a BRFK Felderítő Főosztályának vezetőjét és két osztályvezetőjét. A KNYF részéről nem árulták el, milyen bűncselekmény gyanúja miatt vizsgálódnak. Az ügyben jelenleg nyolc gyanúsított van, egyikük le van tartóztatva. A Felderítő Főosztályt pedig, mint szervezeti egységet is teljesen megszüntették. Ez látszik a rendőrség honlapján megtalálható szervezeti ábrából is.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?