Belföld, Celeb / Híresség, Hírek

Ki okozta Berki Krisztián halálát? Megvan a válasz?

Berki Krisztián halála a tragédia óta téma a közbeszédben, minden megrázó momentumával együtt. Az egyik legdrámaibb, hogy ennek a halálesetnek nem kellett volna bekövetkeznie. Persze, egyiknek sem. Ez azonban elkerülhető lett volna, ha…

 

 

Berki lakásában droggyanús anyagot találtak, ez az egyik első, nyilvánosságra került információk között volt. Most pedig a rendőrség tudatta, hogy elfogtak egy dílert, akinek köze lehet az ügyhöz, a lakásban talált anyagról pedig kiderül: kokain. De hogy jöhetett rá a rendőrség, kitől vette? A válaszokat dr. Györei Péter büntetőjogi ügyvéd írásában olvashatjuk, hogyan is zajlik ilyenkor a vizsgálat, vagy legalábbis a legtöbbször hogyan zajlik.

Dr. Györei Péter írása:

Meg kell nézni Berki Krisztián telefonjának híváslistáját a celeb halálát megelőző 1-2 nap vonatkozásában, és azon minden valószínűség szerint megtalálható lesz azon személy száma, akitől Berki a halálát – közvetve vagy közvetlenül – előidéző kábítószert kapta. A celebvilág viharos életet élő szereplőire ugyanis nem jellemző, hogy gondos gazdaként hosszabb időre bespájzoljanak az anyagból – ahogy a Nickelback klasszikusa tartja, mindenkinek gyorsbillentyűn van a dílere.

Egy profi díler persze, nyilvánvalóan „dobós” telefont használ – a SIM-kártya tulajdonosát keresve a rendőrök valószínűleg egy hajléktalanhoz jutnának el. Viszont a díler telefonjának híváslistája alapján beazonosítható lesz több – még életben levő és saját telefont használó – kuncsaft, akik kikérdezése útján a szorgosan kutakodó rendőrök be fogják azonosítani a drogkereskedőt.

Ha pedig a rend éber őrei összevetik a Berki híváslistáján szereplő mobilok és Berki Krisztián mobiljának cellapozícióit (mikor melyik adótoronyra jelentkeztek fel), akkor azt is meg tudják állapítani, hogy egy adott hívás után találkozott-e egymással Berki és telefonpartnere. Ettől aztán már csak egy lépés a telefonok útvonalán található térfigyelő kamerák felvételeinek beszerzése…

És Berki esetében ne legyen kétségünk a rendőrök lelkesedését és erőforrásait illetően. Ismert személyiségeket érintő bűnügyek esetében komoly a felülről jövő elvárás, hogy a rendőrség eredményt mutasson fel.

Mi van azonban, ha Berki nem egy profi árustól, hanem baráti-ismerősi körének valamely tagjától, ne adj’ Isten egy másik celebtől kapta a drogot?

Ez a személy a híváslista alapján még könnyebben beazonosítható, hiszen valószínűleg nem hetente dobálja el a telefonját, hanem állandó számot használ. Az ügy következményei viszont számára még inkább beláthatatlanok: nemcsak kábítószer-kereskedelem bűntett elkövetésével kínálják meg (ami akár kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető), hanem jó eséllyel karrierjének is búcsút mondhat.

Érdekes párhuzamot szolgáltat Michael K. Williams ügye – ő az a színész, aki a méltán híres Drót című sorozat Kicsi Omar nevű drogkereskedőjét játszotta. Ő 2021 szeptember 6-án hunyt el, többféle drog túladagolásának következtében. A New York-i rendőrség nem aprózta el: az ügyet azon melegében emberölésnek minősítették, megállapították, hogy Williams halálát megelőző nap vett drogokat, az ügyletről erről még térfigyelő kamerafelvételt is találtak. Ennek alapján nemcsak a drogot eladó Irvin Cartagenát fogták el Puerto Ricóban (ahová a díler gyorsan kereket oldott), hanem ledózerolták és becsukták az összes olyan balszerencsés dílert is, akikkel Cartagena akár csak köszönő viszonyban is volt.

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?