Belföld, Hírek

Müller Cecília: egyre súlyosabb esetekkel találkoznak a kórházakban

Szerda délelőtt is a szokásos sajtótájékoztatóval jelentkezett az operatív törzs, amely bejelentette a hazai járványhelyzettel kapcsolatos legújabb fejleményeket, értékelve a harmadik hullámban zajló járványügyi helyzetet.

 

 

 


Ahogy a Blikk megírta, kedden 5653 az új fertőzöttet azonosítottakelhunyt 179, többségében idős, krónikus beteg, ami a legmagasabb szám idén. A gyógyultak száma folyamatosan nő, ez jelenleg 340 844, míg az aktív fertőzötteké 123 691-re emelkedett. 8348 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 844-en vannak lélegeztetőgépen. Egy nappal korábban 6494 új fertőzöttet regisztráltak. Meghalt 158, többségében idős, krónikus beteg. Kórházban tegnap 8270 beteget ápoltak, közülük 833-an voltak lélegeztetőgépen. A járványadatok továbbra is nőnek, a népességarányos halálozási mutatóban nagyon rosszul állunk, ráadásul a mutatók egyre csak romlanak.

Az operatív törzs ezek fényében tartotta meg tájékoztatóját, amin a következő hírekkel szolgáltak a járványügyi helyzetről.

Videón a tájékoztató:

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2021. március 10.)

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2021. március 10.)

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2021. március 10., szerda

Az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott:

Egyre nagyobb a szabályszegések száma

Kiss Róbert alezredes először ismertette a védelmi intézkedésekkel kapcsolatos szabálysértéseket:

  • A maszkviselés szabályainak megszegése miatt összesen 575 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában
  • 525 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mert a közterületeken a maszkviselési szabályokat megsértették: 199 helyszíni bírság, 156 személy ellen indult szabálysértési eljárás
  • A tömegközlekedési eszközökön és váróhelyeken 22 személlyel, a bevásárlóközpontok területén 28 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselési kötelezettség megsértése miatt
  • Elmondta, hogy emelkedik a szabályszegések száma, felhívta a figyelmet arra, hogy a harmadik hullámban fokozottan figyeljen mindenki a szabályok betartására, kiemelte, hogy a maszkviselés a március 8-tól érvényes szabályok szerint minden közterületen kötelező.
  • A kijárási tilalommal és csoportosulásokkal szabályok megszegésével összefüggésben 339 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek
  • Tegnap több mint 8033 hatósági házi karantént rendeltek el, s több mint 15 ezer helyen ellenőrizték a rendőrök a karanténszabályok betartását, a harmadik hullámban rohamosan növekedik ezek száma

Müller Cecília: egyre súlyosabb esetek a kórházakban

A tájékoztatót Müller Cecília folytatta. „A harmadik hullámának egy nagyon meredeken felszálló ágában vagyunk. Egyre nő a betegek száma, az új fertőzöttek száma és főképpen a kórházban kezelt betegek száma növekszik napról napra” – kezdte a tisztifőorvos.

Elmondta, hogy az elmúlt napon 5653 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel 120 ezer fölé emelkedett az aktív fertőzöttek száma, közülük egyre többen kerülnek kórházba. Elmondta, hogy egyre súlyosabb lefolyású betegségekről számolnak be a klinikusok, sajnos, a fiataloknál is. Sok esetben teljes családok vonulnak be a kórházba. Vannak olyan rossz állapotban lévő betegek, akik a kórházba kerülés után percekkel már lélegeztetőgépre kerülnek. Látható, hogy a harmadik hullám nem csak a dinamikájában különbözik az előző kettőtől, de a jelek szerint a vírusvariánsok miatt súlyosabb, rapidabb fertőzéssel kell szembenéznünk – mondta a tisztifőorvos.

179 halálos áldozatot követelt kedden a járvány, amely már nagyon magas szám, közelíti a második hullám csúcsát. Sajnos, köztük fiatalok is voltak: két, a 30-as éveiben járó fiatalember, akiknek az alapbetegségeikről egyelőre nincs információjuk. Ez egy figyelmeztető jel mindenki számára – mondta Müller.

Mindenki tartsa be a szabályokat!

Úgy tűnik, kicsit fogy az erőnk – mondta a tisztifőorvos, amikor kiemelte a higiéniás szabályok betartásának fontosságát, hozzátéve: ezt most nem engedhetjük meg magunknak, rendkívül fontos, hogy a fertőzést ne adjuk át, ezt csak a szabályok betartásával, a maszkviseléssel tudjuk elérni. Ezek most minimumkövetelvények, ebben a jelenlegi járványügyi helyzetben mindenkitől elvárják, illetve ki is kényszerítik.

Fontos ez azért is, mert még soha nem volt ilyen magas a kórházban kezelt betegek száma a járvány ideje alatt: jelenleg ez a szám 8348. A kórházban ápoltak mintegy 10 százaléka lélegeztetőgépre szorul.

„Ne most beszélgessünk a szomszéd asszonnyal!”

Minden halasztható társadalmi kontaktust függesszünk fel, halasszunk el – kérte az operatív törzs sajtótájékoztatóján a tisztifőorvos. Bár nem tilos, azt kérte, ne most beszélgessünk a szomszéddal – példállózott Müller. A járvány kezelése igenis közügy, mindenkinek hozzá kell tennie a magáét, ez a kötelessége, hiszen mindannyiunknak meg kell küzdenie a pandémiával – mondta.

A 80 év felettiek oltásával végezni szeretnének

Azzal folytatta, hogy van reményünk, mégpedig a vakcináció: 1 107 791 személy már megkapta Magyarországon az első oltását. A héten arra kérik a háziorvosokat, hogy elsősorban az időseket oltsák. Ehhez a héten AstraZeneca-oltást kapnak, szeretnének most már a 80 év feletti regisztráltak védőoltásával végezni. Szükség esetén az oltottak otthonában kerülhet erre sor, erről a háziorvos dönt.

Járványügyi készültség, egészségügyi vészhelyzet van Magyarország területén, ezt tudomásul kell venni – mondta Müller –, ezért a kórházakban változásokat kell eszközölni. Az átszervezésekkel mindent megtesznek annak érdekében, hogy mindenki megkapja a megfelelő ellátást.

Tisztelettel kérte az időseket arra, ha megszólítják őket az oltás miatt, ne gondolkozzanak tovább, mindegyik oltás biztonságos, hatékony, menjenek el oltakozni. Az első oltás után már a súlyos lefolyású betegség ellen védelmet kaphatnak. A fiataloknak pedig azt üzente, bármennyire is nehéz, most felelősséget vállalva tartsanak ki, fegyelmezetten tartsák be a járványügyi szabályokat!

Favipiravir és vérplazmaadás

A favipiravir nevű gyógyszer most már a háziorvosoknál is rendelkezésre áll, náluk kell egyeztetni a használatáról – mondta Müller Cecília. Akik átestek már a koronavíruson, és 18-60 év közöttiek (kivételes esetben lehetnek 60-70 év közöttiek), azokat vérplazmaadásra kérik, amellyel a súlyos betegeken segíthetnek ebben a nehéz időben is.

Kérdésekre adott válaszok

  • Müller kérdésre elmondta, hogy egy vírus reprodukciós rátája azt jelenti, hogy egy fertőzött személy hány másik személynek tudja átadni a betegséget. A kezdetekben jellemzően egy beteg két másik személynek tudta átadni. A brit mutáns esetében egy fertőzött személy már 3-4 másik személynek tudja átadni. Mivel védekezünk, jelenleg visszaszorítottuk ezt 1,3-ra. A vírus képes lenne 4 főt megbetegíteni, de ezt csökkentettük 1,3-ra. Ez jól hangzik, de nem elegendő – mondta el Müller. Ha egy felett van az értek, akkor ugyanis még terjed a betegség, egynél stagnál, egy alatt viszont csökken a fertőzés veszélye.
  • A favipiravir esetében azt mondta, minden gyógyszer szedése orvosi javaslatra történik. Ez így van az antibiotikumok esetén, de így lesz a favipiravirnál is. Magától senki ne kezdjen el gyógyszert szedni, mindenki konzultáljon az orvosával!
  • Aki másodszor kapja el a fertőzést, arra súlyosabban vagy enyhébben hat a betegség? – hangzott el a kérdés, amire Müller azt válaszolta, mivel folyamatosan változik a járvány, ezért ezt nagyon nehéz megmondani. A szakirodalom jellemzően azt mondja, aki már átesett a fertőzésen, annak nagy valószínűséggel ellenanyagot termel a szervezete, tehát enyhébben zajlik nála a betegség. Ez nem kőbe vésett tény, nyilvánvalóan az ellenkezője is előfordulhat – mondta Müller.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?