Belföld, Hírek

Kormányinfó – A kormány felülvizsgálja a járványügyi szabályokat, de feltétele van az enyhítésnek

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, Kormányinfó nevű tájékoztatóján számolt be a legfontosabb kormányzati döntésekről és a járványügyi helyzetről.

 

 

 

 


Itt videón is nézheti a tájékoztatót:

 

Kormányinfó ( 2021.január.21. )

Kormányinfó ( 2021. január 21. )

Posted by Magyarország Kormánya on Thursday, January 21, 2021

A Kormányinfón elhangzott:

A kormányülésen megállapították, hogy a szomszédos országokban és Európa jelentős részén megkezdődött a járvány harmadik hulláma, itthon viszont csökken az esetszám és a halálozások száma is. Az elmúlt két hónapban sikerült következetesen betartani a járványügyi intézkedéseket, melyekkel a hatékony védekezés és az ország működőképessége is biztosított maradt.

A kormány jövőhéten felülvizsgálja a február 1-ig hatályban lévő szabályokat, de amíg nincs megfelelő átoltottság, vagy nem csökkennek drasztikusan az esetszámok, érdemi változtatásra nem kell számítani.

Az EU-által ígért vakcina mennyiség kevés a tömeges oltáshoz. Magyarország értékeli az Európai Bizottság törekvéseit, de az eredmény kevés, szinte minden tagállam kritikával illette a vakcinabeszerzés lassúságát.

Ezért Magyarországnak máshol is kell vakcinát keresnie, Kínával, Oroszországgal is tárgyalnak, de csak olyan vakcinát szeretnének beszerezni, amivel már több millió embert oltottak és amelyet a hazai hatóságok biztonságosnak minősítettek.

Lehet választani az oltások közül, ha valakinek nem tetszik az, amit szerezni lehet, várhat, amíg nem érkezik olyan, ami neki tetszik.

Az Európai Gyógyszerügynökség is lassú, az Astra Zeneca vakcináját a magyar hatóságok engedélyezték, de az uniós döntésre még várni kell ahhoz, hogy oltani lehessen velük, pedig ebből van a legtöbb. Itthon a Szputnyik-V orosz vakcina is ideiglenes engedélyt kapott. Szijjártó Péter ma Oroszországba utazik, hogy tárgyaljon ezügyben.

Az Astra Zeneca oltás kapcsán Gulyás Gergely később egy kérdésre válaszolva elmondta, nem sürgetni akarja a kormány a gyógyszerhatóságot és az európai gyógyszerügynökséget, de látni kell, ha van biztonságos oltás, azt engedélyezni kel mielőbb, mert emberek halnak meg az oltás nélkül.

Egyébként, ha megkapnánk az Európai Unión keresztül lekötött vakcina-mennyiséget, akkor azzal 8,8 millió embert lehetne beoltani.

Gazdaság:

A tavalyi 6 százalékos recesszió mellett sikerült a munkahelyek biztonságát megőrizni.

Emelik a háziorvosok bérét!

Hatékony egészségügyi alapellátás nélkül nincs megfelelő egészségügy, a háziorvosok felkészültsége nélkülözhetetlen. A háziorvosok nagy szerepet vállaltak a koronavírus elleni küzdelemben – mondta Gulyás Gergely.

Ezért a kormány úgy döntött, hogy:

  • Az a háziorvos, aki praxisközösséget vállal, – a praxisközösség szorosabb formáját – az a jelenlegi háziorvosi bér és a bértábla szerint járó bér különbözetét teljes egészében megkapja béremelésként.
  • Aki a praxisközösség lazább formáját választja, az a jelenlegi háziorvosi bér és a bértábla szerint járó bér különbözetének 80 százalékát kapja meg.
  • Aki nem vállal praxisközösséget, az a háziorvosi bér és a bártábla szerint járó bér különbözetének 30 százalékát kapja meg emelésként.

Az állami ellátásban résztvevő fogorvosok is erre számíthatnak.

Ez százmiliárd forintos költség az államnak, de fontos, hogy a magyar egészségügy lapköve erős talapzaton állhasson – mondta Gulyás Gergely.

Kérdésekre adott válaszok:

A kormány 6 milliárd forintos támogatást ígért a Lánchíd felújítására, ezt tartja-e a kormány, illetve mit szólnak az 5 milliárdos dráguláshoz? Válasz: Úgy tűnik, mintha a főváros számára a pénz különösebb jelentőséggel nem bírna, hisz ha elfogadták volna a korábbi ajánlatot, akkor 5,5 milliárd forinttal olcsóbban készülne el a felújítás, és nem most kezdődne, hanem lassan befejeződne. Ennek ellenére a kormány támogatást fog biztosítani hozzá. Látni kell, hogy a főváros drágább ajánlatot fogadott el, ráadásul egyszerűbbet is, sok fejlesztés kimaradt.

Tartanak tőle, hogy a Facebook beavatkozhat a magyar választásokba? Válasz. Azt látjuk, hogy az Egyesült Államokban és Európában is mindenki keresi a megoldást, melyek ezeknek a cégeknek a működését alkotmányos keretek között tudja tartani. A jogsértések ellen fel kell lépni, de a szólásszabadságot biztosítani kell. Ezek a garanciák nem érvényesülnek és nem is lehet ezeket a cégeket számon kérni, ezzel kapcsolatban lesz az Igazságügyi Minisztériumnak javaslata.

Az egyetemek távoktatásban kezdik az oktatást? Válasz: a kormány felülvizsgálja a február 1-ig érvényes szabályokat, de jelen állás szerint nem lesz változtatás, tehát távoktatás lesz az egyetemnek.

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?