Életmód, Érdekes

10+ dolog, aminek a megvásárlása egyet jelent azzal, mintha azonnal a kukába dobnánk a pénzt

Az idősebb és fiatalabb generációk közötti konfliktus egy idős a történelemmel, és természetesen napjainkban sincs ez másképp. Az idősebb generáció tagjai gyakran nem értik, hogyan miért laknak albérletekben a fiatalok, vagy hogy miért nem használnak például vasalót. A magyarázat persze egyszerű: a fiatalok teljesen más életmód szerint élnek, mint ahogy az idősebb generáció tagjai tették fiatalkorukban, így a számukra nélkülözhetetlennek gondolt dolgok egy fiatal számára már könnyen haszontalan.

 

 

 

1 Kamera

8d99ca5c739ad624dd8bd4b976

A fényképezőgépek piaca szinte minden országban nehéz időket él át. A professzionális és félprofesszionális készülékek persze továbbra is keresettek, azonban az okostelefonok kamerái ma már olyan fejlettek, hogy az egyszerű digitális fényképezőgépekre már nem tartanak igényt az emberek. Aki mégis ilyet vesz, az valószínűleg csak egy drága porfogót vásárol, amit mindig otthon felejt majd, amikor olyan eseményre megy, ahol esetleg hasznát vehetné.

2 TV készülék

c01dc45cf49663517d7b1229b1

A fiatalok egyre kevesebbet tévéznek. Nem akarják TV-műsorok nézésére pazarolni az idejüket, ráadásul az információszerzés módja is megváltozott nálunk: mindent most és azonnal akarnak. Az internettel ellentétben a televízió pedig már nem képes kielégíteni ezt az igényt, ezért a fiatalok egyre ritkábban vásárolnak tévét, és még ritkábban fizetnek elő a tévécsatornákra, a televíziókat általában csak filmek nézésére vagy videojátékok játszására használják.

3 GPS navigációk

a3b7005a8285127568b2908504

Az okostelefonok szépen lassan felváltották nemcsak a papírtérképeket, de a GPS navigációs készülékeket is. Minek még egy eszköz, ha a telefonunk is tudja ugyanazt, néha pedig még jobban is, mint a drága navigációs készülékek?


4 Pénztárca

8e7d475c08868865dedc2375c7

Egyre gyakrabban fizetünk bankkártyával vagy okostelefonnal, érintésmentesen. A tendencia várhatóan a jövőben is folytatódni fog, a szakemberek ugyanis a forgalomban lévő készpénz csökkenését jósolják. Egy új pénztárca vásárlása esetén mindenképpen érdemes feltennünk magunknak a kérdést: tényleg szükségünk van ilyen nagy pénztárcára?

5 Akvárium

f1efed545a8f0ffffbff7fda49

Egy akvárium otthoni fenntartása rengeteg erőfeszítést, időt és pénzt igényel. Ha bármelyiket is elhanyagoljuk, az akvárium előbb-utóbb vállalhatatlanná válik. Egy akvárium vásárlás előtt mindenképpen gondoljuk át, hogy képesek leszünk-e tisztítani, és anyagilag finanszírozni annak működését és a halak etetését, máskülönben hamar megbánhatjuk a döntésünket, aminek aztán szegény halak látják kárát.

6 Vasaló

Folosleges vasalo

Az Egyesült Királyságban a 25 és 39 év közötti fiatalok több mint fele nem tudja, hogyan kell vasalni. A marketingesek ezért minden erejükkel arra törekednek, hogy olyan eszközöket fejlesszenek ki, melyet a szüleikhez hasonlóan a fiatal generációk is akarnak és tudnak használni a mindennapokban, máskülönben a vasalókészülékek piaca néhány éven belül nagyon nehéz helyzetbe kerül. Jelen állás szerint úgy néz ki, hogy a különféle gőzölős készülékekkel próbálják megnyerni a fiatalokat, melyek könnyen használhatók és kevés helyet foglalnak.

7 Személyautó

5d000b58908baa4c6346caec4d

Az autók évtizedek óta fontos, nélkülözhetetlen és státuszszerű dolgot képviselnek. A fiatalabb generációnak azonban megvannak a maga szabályai, ezért a mai fiatalok egyre inkább vonakodnak a saját gépkocsi vásárlásától. Helyette inkább a közösségi közlekedést és a tömegközlekedést részesítik előnyben, legalábbis a nagyvárosokban.

8 Kondigépek

97f7cc586d992d3221f1f54c6e

Régen mindenki arról álmodott, hogy legyen egy külön kondiszobája az otthonában, ahol futópadon vagy például szobabiciklin képes edzésben tartani a testét. Az otthoni fitneszgépeket azonban gyakran mindenre használjuk, csak éppen testmozgásra nem. Kiváló ruhatartók, és szárítónak sem rosszak, de be kell látni, hogy a drága pénzért megvásárolt kondigépek előbb-utóbb teljesen fölöslegessé válnak, ezért a rájuk költött pénz igazi pazarlás. Jobban megéri inkább kondibérletet vásárolni helyettük.

9 Ruhák különleges alkalmakra

Feltuno ruhak

Míg az idősebb generáció tagjai mindig izgatottan vásároltak maguknak ruhát például szilveszterre azért, hogy utána soha többet ne vegyék fel, manapság egyre inkább háttérbe szorul az egyszer használatos ruhák piaca. A nagyképűséget és nagyzolást felváltotta az egyszerűség: minél egyszerűbb egy ruha, annál jobb. Ez mindenképpen pozitív, hiszen az alkalmi ruhák valóságos pénztemetők, amik nem férnek bele a napjainkban népszerű tudatos fogyasztás eszméjébe.

10 Különféle magazinok

70b0f3564eb58e0765013df3a3

A nyomdaipar nehéz időket él át: a különféle színes magazinok eladásai évente átlagosan 9%-ot esnek vissza. Mivel manapság már minden információ elérhető az interneten, így gyakorlatilag teljesen feleslegessé válnak. A kiadók persze mindent megtesznek, hogy fényűző borítókkal és exkluzív anyagokkal hívják fel magukra a figyelmet, de ma már valljuk be, nem érdemes ilyen, drága és sok helyet foglaló magazinokat vásárolni.

11 Óriás macskaállvány

29c20657d29479227c6f2dac4c

Nehéz visszafogni magunkat, amikor a háziállataink kedvében próbálunk járni, de az óriás méretű macskaállvány egy olyan dolog, amivel nem árt vigyázni. Azon túl, hogy rendkívül drága, fennáll annak az esélye, hogy a macska teljesen figyelmen kívül hagyja majd, ráadásul rengeteg helyet foglal és alaposan belerondít az otthonunk összképébe.

 

 

 

 

12 Saját ingatlan

Lakas berles

A saját ház vagy lakás gondolata egyre kevésbé népszerű. Ennek oka természetesen főleg az, hogy a lakásárak elképesztően magasak és évről-évre növekednek. A másik, hogy a fiatalok jóval mozgékonyabbak, mint az idősebb rokonaik, gyakran költöznek, sokat utaznak, és szívesebben élnek inkább egy modern lakópark albérletében, mint hogy egy régi, lepusztult lakás hitelét fizessék.

13 Papír könyvek

pexels pixabay 159711

Régen nagy értéket képviseltek a könyvek: az emberek sorban álltak, hogy megvásárolják őket vagy legalább kibéreljék a könyvtárból. Manapság azonban nehéz elhelyezni őket a házban, egy könyvekkel teli szekrény pedig nem kompatibilis a manapság népszerű stúdiólakások világával. Annál is inkább, hiszen egy e-könyv kényelmes alternatívát kínál, mindig kéznél van és akár egy kisebb könyvesboltnyi könyvet is képesek lehetünk tárolni egy nagyobb memóriakártyán.

14 Bolyhos szőnyeg

5bbb9c5e5ea93dd9379aa0b952

Egy hatalmas, bolyhos szőnyeg igazi gyönyörűség, legalábbis mindaddig, amíg nincs egy háziállat, aki a koszos lábával átmászik rajta, esetleg egy kisgyermek, aki ráönti a kedvenc üdítőjét. Hiába, mert ha ez esetleg nem is történik meg, egy ilyen szőnyeg tisztán és esztétikusan tartása akkor is körülményes feladat, amire nem mindig állnak készen az emberek. Szőnyegvásárlás előtt alaposan érdemes elgondolkodni rajta, hogy képesek leszünk-e áldozatokat hozni érte, ellenkező esetben az otthonunk ékkövének vásárolt szőnyeg néhány hónapon belül csak rondítja majd az összképet.

Te milyen dolgokkal egészítenéd még ki a listát? Szerinted mi az, amit az emberek legtöbbször teljesen fölöslegesen vásárolnak és az érte fizetett összeg csak kidobott pénz az ablakon?

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?