Életmód

A koronavírus váratlan hatása: komoly környezeti változásokat okozott a járvány

A koronavírus megbénította az emberek hétköznapjait, ám a természet éledezni kezdett.

 

 

 

 

 




Mára az egész világon elterjedt az új koronavírus, amelynek hatására szinte napok leforgása alatt változott meg az élet. A járvány megfékezése érdekében sok intézmény bezárt, a turistaforgalom a legtöbb helyen szünetel, aki csak teheti, otthonról dolgozik, számos helyen pedig kötelező házi karantént rendeltek el.

Az intézkedések eredményeképpen sokkal kevesebb jármű van mozgásban, csökkent a légi forgalom, nem jár annyi autó és busz az utakon, és a gyárak egy részében is leállt a munkavégzés. Ez a kényszerpihenő szép lassan a légszennyezés látványos visszaszorulásához vezetett.

A koronavírus váratlan hatása

Az alábbi képeken megnézheted, miként hatott a környezetre, a levegő minőségére és az állatvilágra a hétköznapi élet megszokott ritmusának változása. Nem véletlenül mondják, hogy minden rosszban van valami jó: a jelenlegi vészhelyzetnek ez a pozitív hozadéka.

 

 

 

 

A szén-dioxid-kibocsátást mutató térképen is megfigyelhető az elképesztő változás. Az új koronavírus-járvány nagy valószínűséggel a kínai Vuhanból indult, így ezen a környéken hozták meg először a drasztikus intézkedéseket.

Jelenleg Olaszországban a legrosszabb a helyzet, napról napra megdől az új fertőzöttek számának rekordja. Januárban Rómában szmogriadót hirdettek, ennek mára nyoma sincs.

Észak-Olaszország légszennyezettségi térképe is hasonlót mutat, mint Kínáé: néhány hét alatt jelentősen javult a levegő minősége.

 

 

 




 

 

 

 

Velencében a turisták eltűntek a csatornáról, helyette egészen más jellegű élet burjánzott el a vízi városban.

A házak között megjelentek a vízimadarak, főleg hattyúkkal lehet találkozni. A kitisztult vízben évtizedek után pedig újra aprócska halak úszkálnak.

Visszatértek a delfinek is Cagliari partjaihoz: ha ide kattintasz, videón is megnézheted.

 

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?