Belföld, Hírek

Mi jöhet még? Júniusban drágulhat a liszt és a búza: a péktermékek ára is az egekbe szökhet

Júniusban drágulhat a liszt és a búza, mivel a malmok folyamatosan emelik az árukat, ha pedig a háborús helyzet nem szűnik meg, tovább drágulhatnak a pékáruk.

 

 

Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának az elnöke azt nyilatkozta, hogy a nagy malmok visszavettek a termelésből és különböző adagokat határoztak meg a vevőik számára, akiket ez alapján a mennyiség alapján szolgálnak ki. Jelenleg 100-105 ezer forintos tonnánkénti búzaárra van a liszt beárazva, a búza pedig 130-135 ezer forint.

„Mivel a piacon most 130-135 ezer forint a búza ára, ez csak úgy tud kijönni, hogy benne vannak a múlt évről áthozott olcsóbb búzák is, és a drágábbak is. Amikor viszont már csak az elmúlt hónapokban vásárolt, drága búzából készül a liszt,a liszt mostani 155-165 forint körüli kilónkénti átadási árának – amennyiért a malmok a zsákos kiszerelésű finomlisztet értékesítik – 200-220 forint körülire kell emelkednie, mivel a piacon az elmúlt hetekben kialakult, 130-135 ezer forintos búzaárak ezt követelik meg.

Az árstop előreláthatólag május 1-jéig tart, a feloldásakor viszont a fogyasztók érzik majd a liszt drágulását, ha pedig a kormány meghosszabbítja az árbefagyasztást, utána lesz érzékelhető a változás Lakatos szerint:

Az áremelkedés a fogyasztóknál is borítékolható.

A búza drágulása miatt viszont a vásárlóknak további áremelkedéssel kell szembesülniük, hisz így a pékáruk is többe kerülnek majd. A kiskereskedők az árstoppos lisztből csak átlagos mennyiséget rendelnek, így védekeznek az áremelés ellen.

Az orosz–ukrán háború miatt a a búza exportja is kétséges, hisz a kiesése 30 millió tonnát jelent a Közel-Keletről, Törökországból és az észak-afrikai országokból. Ha nem javul a helyzet, akkor a felvásárlási ár elérheti a tonnánkénti 62 ezer forintot is, ami történelmi rekord. Ez pedig a fogyasztás csökkenését eredményezi majd – írta a Világgazdaság.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?