Hírek

Több ezer gyereknek okozott már agykárosodást: robbanás előtt az új járvány, durvább, mint a COVID

Újra támadhat a Zika vírus, amely által okozott betegség 2016-ban egészségügyi vészhelyzetet okozott világszerte.

 

 

2016-ban több ezer csecsemő született agykárosodással, miután édesanyjuk a terhesség alatt megfertőződött. Az amerikai tudósok szerint . Laboratóriumi kutatások azt valószínűsítik, hogy a vírus könnyen mutálódhat, és új variánsokat hozhat létre – állítják amerikai specialisták, akik szerint a világnak résen kell lennie az új mutációk miatt. A legújabb tanulmányok szerint ezek a változatok még azokban az országokban is hatékonyan terjeszthetik a vírust, ahol a korábbi Zika-járványok után immunitás alakult ki.

A szakértők szerint az eredmények, bár elméleti jellegűek, arra figyelmeztetnek, hogy a Covidtól eltérő vírusok is veszélyt jelenthetnek- irja a napidoktor.hu.

– Már Magyarországon is jelen vannak azok az invazív szúnyogfajok, amelyek trópusi betegségeket terjeszthetnek, és ezáltal akár járványt is okozhatnak az országban – mondta tavaly nyáron Kemenesi Gábor. A virológus szerint Magyarországon is egyre gyakrabban lehet találkozni például az ázsiai tigrisszúnyoggal, a koreai szúnyoggal, valamint a japán bozótszúnyoggal. Ezek a szúnyogfajok terjeszthetik ezeket a kórokozókat.

A legtöbb felnőtt számára a Zika-fertőzés enyhe lefolyású, maradandó következmények nélkül, a méhen belüli csecsemőkre nézve viszont katasztrofális következményekkel járhat – írja a BBC.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?