Hírek, Külföld

Drámai a helyzet a kikötővárosban: az orosz ultimátum ellenére nem adják fel Mariupolt az ukrán véderők

Ultimátumot intézett vasárnap reggel az Orosz Föderáció inváziós hadserege a Mariupolban harcoló ukrán erőkhöz. Felszólították őket, hogy tegyék le a fegyvert közép-európai idő szerint hajnali 6 órától. Hírügynökségi jelentések szerint egyelőre nincsen jele annak, hogy az ukránok eleget tettek volna a felszólításnak.

 

 

„Az Azovsztal kohászati üzemben kialakult katasztrofális helyzetre, továbbá tisztán humánus elvektől vezérelve az orosz erők azt javasolják a »nacionalista zászlóaljak harcosainak és a külföldi zsoldosoknak«, hogy szüntessenek be minden ellenségeskedést, és tegyék le a fegyvert április 17-én (moszkvai idő szerint) 6:00-tól” – áll az orosz védelmi minisztérium közleményében a BBC.com híre szerint.

CNN 12.00-kor datált beszámolója szerint viszont a mariupoli tisztviselők megüzenték, nem fogják letenni a fegyvert az orosz ultimátum ellenére sem, és tovább fogják védeni a várost.

A mariupoli polgármester, Petro Andrijuscsenko egyik tanácsadója közölte: „Városvédőink úgy döntöttek, hogy tartani fogják a védelmet, az orosz csapatokkal szembeni ellenállás folytatódni fog az Azovstal acélüzem gigantikus létesítményél is, amely a bástyája lett azoknak az ukrán csapatoknak, amelyek Mariupolt védik.

Az oroszok a közleményükben korábban azt állították, hogy az utolsó ukrán alakulatok az Azovsztal acélmű területére szorultak vissza, de a tanácsadó a Telegramon ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az acélmű területén túl is folytatódik a védekezés az orosz megszállók ellen. „A harcok során a megszálló csapatok ismételten magánházakat lőttek nehéztüzérségi fegyverekkel, valamint az aknatámadások is folytatódtak Mariupol kikötővárosi részében.” – tette hozzá.

Zelenszkij ukrán elnök az ultimátummal kapcsolatban kifejtette, nagyon drámai a helyzet a kikötővárosban, a mariupoli ukrán ellenállás „kiiktatása” véget vetne bármiféle tárgyalásnak Oroszországgal.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?