Belföld, Hírek

50 éve nem volt olyan drágulás Magyarországon, mint most, de az árstop után még rosszabb lesz a helyzet

Ha az árbefagyasztás májusban véget ér jelenlegi formájában, az étolaj és a hús 30 százalékkal, a liszt és a cukor 10-15 százalékkal kerülhet majd hirtelen többe.

 

 

Ötven éve nem volt a mostanihoz hasonló drágulás Magyarországon, de a következő hónapokban még rosszabb lesz a helyzet – mondta Raskó György agrárközgazdász az RTL Reggeli című műsorában.

Jelenleg egész Európát sújtja a drasztikus áremelkedés. Az élelmiszerek drágulásának két fő oka van. Az egyik az energiaválság, hiszen a mezőgzadasági nyersanyagok előállításához komoly energia szükséges. A másik pedig az orosz ukrán-háború, amely miatt Ukrajna hatalmas vetésterületeit nem tudják megművelni.

Magyarországon május elsejéig tart a februárban bevezetett élelmiszerár-stop, ha ezt a kormány eltörli, az étolaj és a hús legalább 30 százalékkal lesz hirtelen drágább, de a liszt és a cukor esetében is legalább 10-15 százalékos áremelkedés várható.

Az agrárközgazdász szerint ha ezt hirtelen ráereszti a kormány a fogyasztókra, az belpolitikai válságot idézhet elő. Úgy véli, ki fognak találni egy olyan megoldást, hogy ez ne egyszerre történjen meg. A fogyasztóknak viszont

fel kell készülni arra, hogy az alapvető élelmiszerek árszintje egész évben magas marad, sőt elképzelhető, hogy a következő években még tovább emelkedik.

A szakember szerint az alapvető élelmiszerekre kivetett ÁFA 5 százalékra csökkentésével lehetne mérsékelni az elszabadult árakat, a rászorulóknak pedig utalványt vezetne be. Az alapvető élelmiszerek pár év alatt akár 50-100 százalékkal is drágulhatnak, ami társadalom nagy részének már elviselhetetlen szint.

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?