Belföld, Hírek

Rendkívüli intézkedéseket jelentett be a kormány az üzemanyaghelyzet miatt

A rendelet csütörtök este 10 órakor lép hatályba.

 

 

A benzinturizmus és a pánikkeltés miatt nőtt meg a fogyasztás, közölte Gulyás Gergely a csütörtök esti kormányinfón.

Gulyás elmondta, az elmúlt napokban az egekbe szöktek az energiaárak Európában, számos országban több mint 200 forinttal többe kerül a benzin és a gázolaj, mint Magyarországon. Hozzátette, nem igazak a híresztelések, miszerint a kormány nem tudja, vagy nem akarja fenntartani az árstopot, és hogy ellátási gondok vannak.

A kormány a Mollal egyeztetve három intézkedésről hozott döntést:

  • a 7,5 tonna feletti hazai kamionok, és a 3,5 tonna feletti külföldi rendszámú teherautók csak kijelölt üzemanyag-kutakon tankolhatnak,
  • 20 forinttal csökkentik az üzemanyagok jövedéki adóját,
  • a kormány utasította a rendőrséget, hogy minden esetben indítsanak eljárást azokkal szemben, akik az üzemanyagellátás leállásáról közölnek információkat, és azokkal szemben is, akik nem üzemanyagtárolásra alkalmas tárolókba töltenek üzemanyagot.

Emellett a kormány a négy napos ünnep teljes időszakára kamionstopot rendelt el. A rendelet csütörtök este 10 órakor lép hatályba, mondta Gulyás Gergely.

Hernádi Zsolt Mol-vezér arról beszélt, továbbra is folyamatosan működnek a Mol finomítói, és érkezik a kőolaj a Barátság-vezetéken, de az Adria-kőolajvezetéken is üzemanyaghoz tudunk jutni, ha szükség lesz rá. Hozzátette: el tudják látni a teljes magyarországi keresletet, akkor is, ha tovább romlik a forint-euró árfolyam.

Hernádi fotókkal is bemutatta a kormányinfón, hogy olyan eset is előfordult, hogy valaki egy nejlonzacskóba tankolt. Szerinte a megnövekedett forgalom 70 százaléka a nagykereskedelmi fogyasztók miatt van, 20 százaléka a benzinturizmus miatt, és 10 százalékot tesz ki a pánikvásárlás. Ez hasonló, mint amikor a koronavírus-járvány elején elkapkodták a boltokból a WC-papírt, tette hozzá.

A napokban majdnem elérte a 15 millió literes értéket a fogyasztás, emiatt voltak logisztikai problémái a Molnak, magyarázta. „Pontosan annyi üzemanyagot tudunk termelni, amennyire szüksége van a piacnak. De van a visszaélésszerű felvásárlás, azt nem szabad hagyni”, mondta.

Az Origo kérdésére Gulyás elmondta, abban bíznak, hogy  „a józan ész lesz az irányadó”, és nem lesz EU-s energiapiaci szankció az oroszok ellen.

A Telex arról érdeklődött, hogy ha a magyar és az külföldi tehergépjárműveket meg tudják különböztetni az új rendelkezés alapján, akkor a személygépkocsikat miért nem. Gulyás azt válaszolta: nem nemzeti alapú a különbségtétel, hanem a vállalkozás székhelye szerinti, ezért nem érvényes magánszemélyekre. Emellett szerinte az is fontos, hogy egy személygépkocsinak kisebb a tankja, nem okoz akkora problémát.

Gulyás ezek mellett sajtókérdésre azt is elmondta, hogy ugyan egyetértenek a tanárok követeléseivel, és nyitottak is a tárgyalásokra, de remélik, hogy a jelenlegi helyzetben, ahogy a mozdonyvezetők, a pedagógusok is úgy döntenek, elhalasztják a sztrájkot.

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?